Trump anklages for at udnævne en jødehader og racist

Stephen Bannon er Trumps nye chefstrateg. Han beskyldes for nynazisme, jødehad og tro på hvidt overherredømme.

Stephen Bannon blev hentet ind i Trump-valgkampen sidst på sommeren fra det højreradikale Breitbart News. (Foto: © Carlo Allegri, Scanpix)

Demokrater, borgerrettighedsorganisationer og selv republikanere kritiserer USA's kommende præsident, Donald Trump, for at have valgt den stærkt højreorienterede Stephen Bannon som sin chefstrateg.

Kritikerne siger, at Trump dermed lukker en racist, antisemit og fortaler for hvidt overherredømme ind i Det Hvide Hus.

Bannons udnævnelse i går kommer samtidig med, at Trump har udpeget en moderat stabschef, Reince Priebus.

Ifølge Trump skal de to styre hans regering som "lige partnere", når han indsættes som præsident i januar.

Hvidt overherredømme

Men Bannons nye job vækker opsigt. Han blev hentet ind i Trump-valgkampen sidst på sommeren fra det højreradikale Breitbart News. Det er et medie, der har fremmet den såkaldte alt-right-bevægelse.

Det beskrives af amerikanske medier for at være en løs gruppering af racister, nynazister, antisemitter og folk, der arbejder for hvidt overherredømme i USA.

- Sandheden skal ikke skjules her: Donald Trump har lige invitere en hvid nationalist ind i de øverste regeringsrækker, siger den demokratiske senator Jeff Merkley.

- Bannon har pralet af, at han gjorde Breitbart News til "platformen for alt-right", som er den politiske korrekte betegnelse for den hvide nationalismes genopstanden, tilføjer senatoren.

Demokrater, grupper på venstrefløjen og den jødiske organisation Anti-Defamation League kalder Bannon en bannerfører for racisme og antisemitisme, der støttes af Ku Klux Klan.

Bannerfører for racisme og antisemitisme

Selv nogle konservative og republikanere er vrede over hans udnævnelse.

- Det racistiske og fascistiske ekstreme højre er repræsenteret kun få skridt fra Det Ovale Kontor. Vær årvågen Amerika, skriver John Weaver på Twitter. Han var kampagneleder for den republikanske guvernør, John Kasich, som tidligere i år tabte den republikanske nominering til Trump.

Den konservative Evan McMullin stillede op som uafhængig præsidentkandidat. Han spørger på Twitter, om der er republikanere, der vil fordømme udnævnelsen af den "antisemitiske" Bannon.

/ritzau/Reuters