Trump bekræfter: CIA-direktør mødtes med Kim Jong-un

Nyudpeget udenrigsminister og CIA-direktør, Mike Pompeo, var i sidste uge i Nordkorea.

CIA-direktør, Mike Pompeo, var i sidste uge i Nordkorea for at mødes med Kim Jong-un. (Foto: © JACQUELYN MARTIN, Scanpix)

Den amerikanske præsident, Donald Trump, bekræfter nu, at CIA-direktør og nyudpeget udenrigsminister, Mike Pompeo, i sidste uge mødtes med den nordkoreanske leder Kim Jong-un i Nordkorea.

- Mødet gik fint, og der blev bygget et godt forhold. Detaljerne for mødet er nu under udarbejdelse. Afvikling af atomprogrammet vil blive en god ting for verdenen, men også for Nordkorea, skriver Donald Trump på Twitter.

Efter planen skal den amerikanske præsident og Kim Jong-un mødes i slutningen af maj eller begyndelsen af juni, men det er endnu uklart helt præcist hvor og hvornår, det skal finde sted.

Det vil i givet fald blive første gang, en siddende amerikansk præsident mødes med en nordkoreansk leder.

Optimistisk Pompeo

Som nyudpeget udenrigsminister har Mike Pompeo fået ansvaret for forhandlingerne med Pyongyang, og mødet med Kim Jong-un er det første møde på så højt diplomatisk niveau mellem de to lande siden 2000, hvor den daværende udenrigsminister Madeleine Albright mødtes med Kim Jong-uns forgænger, Kim Jong Il.

- Jeg er optimistisk i forhold til, at den amerikanske regering leverer de rette betingelser, så præsidenten og den nordkoreanske leder kan diskutere en kurs, der vil give os det diplomatiske resultat, USA og verden så desperat har brug for, lød det fra Mike Pompeo i sidste uge i en høring i Senatet.

Mike Pompeo er endnu ikke officielt bekræftet som udenrigsminister men flere ledende republikanere forventer ifølge politico.com, at det sker inden for en uge.

Efter at have optrappet antallet af missiltest det seneste år har den nordkoreanske leder nu indvilliget i at mødes med forskellige statsledere verden over for at diskutere atomprogrammet.

I sidste måned rejste Kim Jong-un til Kina, hvor han mødtes med Xi Jinping, og i næste uge er det planen, at han mødes med den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in i den demilitariserede zone mellem de to lande.