Trump bliver stillet for ny rigsretssag

Det er aldrig sket, at en amerikansk præsident bliver stillet for en rigsret to gange.

Det er mindre end et år siden, den første rigsretssag mod Trump blev afsluttet. Her stemte et flertal i Senatet, at Trump 'ikke var skyldig'. (Foto: Cheriss May © Scanpix)

Præsident Donald Trump står over for en ny rigsretssag. Det står klart, efter et flertal af Repræsentanternes Hus netop har stemt for at indlede en rigsretssag mod præsidenten.

232 stemte for en rigsretssag - heriblandt ti republikanere, mens 197 stemte imod. Fem medlemmer valgte ikke at stemme.

Nu er det op til Senatet at afgøre, om han skal dømmes.

I Demokraternes anklageskrift står blandt andet, at Trump har "tilskyndet til oprør", da Kongressen sidste uge blev stormet af voldelige demonstranter.

Fem mennesker mistede livet, da ekstreme Trump-tilhængere brød igennem politiets barrikader og tvang sig adgang til den ikoniske bygning.

Samme dag opfordrede præsidenten Trump-tilhængere til at gå mod Kongressen:

- Hvis I ikke kæmper som ind i helvede, så kommer I ikke til at have et land længere, lød det blandt andet i Trumps tale foran Det Hvide Hus.

Demokraterne har også nævnt Trumps gentagne, udokumenterede beskyldninger om omfattende valgsvindel i angklageskriftet.

Donald Trump bliver den første præsident i den amerikanske historie, der skal igennem to rigsretssager.

Demokraterne har presset vicepræsident Mike Pence til at tage den 25. Forfatningstilføjelse i brug. Tilføjelsen giver mulighed for at afsætte en præsident før tid. (Foto: pool © Scanpix)

Hvad skal der ske nu?

Det bliver svært at at fjerne Donald Trump fra præsidentposten, inden han forlader Det Hvide Hus 20. januar og overgiver vagten til Joe Biden. Men rigsretssagen mod Trump kan stadig fortsætte, selvom han forlader præsidentposten.

Det er i Senatet, at den egentlige retssag mod Trump skal føres. De 100 senatorer fungerer som nævningeting, mens højesteretsformanden agerer dommer.

To trejdedele af senatorerne skal stemme for i rigsretssagen, hvis Donald Trump skal blive dømt. Lige nu har begge partier 50 pladser i Senatet. Derfor skal mindst 17 republikanere stemme mod Trump, hvis han skal blive dømt.

Ifølge The Washington Post har den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, meddelt, at en rigsret mod Donald Trump tidligst kan begynde i senatet 19. januar.

Nogle demokrater har talt om muligheden for at udskyde rigsretssagen, så Joe Biden kan få arbejdsro de første 100 dage som præsident. Det vil de gøre ved at vente tre måneder med at sende anklagerne mod Trump videre til senatet.

Det er mindre end et år siden, Donald Trump blev frikendt for to forskellige anklager i sin første rigretssag.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter