Trump: Boris Johnson er den rigtige mand til at fuldføre brexit

Storbritannien kommer til at have en stor handelsaftale med USA, forsikrer Donald Trump.

USA's præsident, Donald Trump, og Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, poserer ved ankomsten til deres møde i Biarritz. (Foto: DYLAN MARTINEZ / POOL © Scanpix)

Den amerikanske præsident, Donald Trump, og den nyudnævnte britiske premierminister, Boris Johnson, har her til morgen spist morgenmad sammen under G7-topmødet i Biarritz i Frankrig.

Og i forbindelse med mødet lød der ifølge nyhedsbureauet Reuters rosende ord fra Trump til sin britiske kollega.

Donald Trump sagde nemlig, at Boris Johnson er 'den helt rigtige mand til at fuldføre brexit' og forsikrede samtidigt, at Storbritannien vil få en stor handelsaftale med USA i forbindelse med deres udtræden af EU.

- Han har ikke brug for nogen råd, han er den rette mand til jobbet, sagde Donald Trump.

Boris Johnson var også optimistisk efter mødet, selv om han anerkendte, at der venter hårde forhandlinger med USA om en handelsaftale. Han ser dog store muligheder for britisk handel på det amerikanske marked.

Johnson skal mødes med Tusk senere

Der skal igennem dagen i dag være flere bilaterale møder mellem verdens mest magtfulde politikere. Blandt andet skal Boris Johnson efter middag i dag mødes med EU's præsident, Donald Tusk, hvor brexit sandsynligvis vil være øverst på dagsordenen. Det er første gang, at de mødes, siden Boris Johnson blev premierminister.

Mens G7-landene har diskuteret, har mødet også være skæmmet af voldsomme demonstrationer i nabobyen Bayonne.

Ifølge nyhedsbureauet AP er 68 personer blevet anholdt for blandt andet at kaste ting mod politiet, for at have dækket deres ansigt og for at besidde genstande, der kan bruges som våben. Der er ikke rapporteret om nogle tilskadekomne under urolighederne.

G7-topmødet varer til og med i morgen.

Hvad er G7?

  • G7-landene har holdt topmøde hvert eneste år siden 1975. Dengang hed gruppen G6, fordi seks lande deltog i det første topmøde: Frankrig, USA, Tyskland, Italien, Japan og Storbritannien. Året efter kom Canada med, og "The Group of Seven" - G7 - var en realitet.

  • G7 opstod som svar på de økonomiske chok - for eksempel oliekrisen - der ramte verden i midten af 1970'erne. Tanken var at give verdens førende rige demokratier et forum, hvor man kan diskutere makroøkonomi under mere uformelle former.

  • Siden er rammen blevet udvidet til at omfatte alle de ting, der dominerer den globale dagsorden.

  • Fra 1977 har EU været repræsenteret ved topmødene, og i 1998 kom Rusland med, hvorfor G7 blev til G8.

  • Da Rusland invaderede Krimhalvøen i 2014, blev landet smidt ud af gruppen, som nu igen hedder G7.