Trump: Det er tid til at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad

USA’s præsident Donald Trump anerkender nu Jerusalem som Israels hovedstad og flytter den amerikanske ambassade.

Efter mange rygter er det nu officielt, at USA’s præsident Donald Trump vil flytte den amerikanske ambassade til Jerusalem.

- Det er på tide, at vi anerkender Jerusalem som Israels hovedstad, siger Donald Trump på et pressemøde her til aften.

Han understreger i sin erklæring, at beslutningen om at anerkende Jerusalem som hovedstad kommer "på høje tid".

Samtidig siger han, at USA er klar til at støtte en tostatsløsning, hvis det er det begge parter vil have.

Vicepræsident Mike Pence rejser til Mellemøsten i de kommende dage for at bekræfte USA's forpligtigelse.

Udmeldingen kommer, efter en talsperson for den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, i går oplyste, at den amerikanske præsident havde fortalt den palæstinensiske leder om sine planer om at flytte ambassaden til Jerusalem.

En oplysning som vakte stor opsigt og fik flere ledere i hele verden til at advare.

Beslutningen er et brud på årtiers amerikansk politik på området, og det er en anerkendelse af Israels ret til at gøre krav på Jerusalem.

Jerusalem er vigtig, fordi både israelske jøder og palæstinensiske muslimer anser den som hellig. De har begge gjort krav på byen, og det har ført til blodige konflikter gennem årene.

Advarsler fra den arabiske verden

Få timer før Donald Trumps udmelding her til aften indkaldte Jordan sammen med palæstinensiske udsendinge til et krisemøde i Den Arabiske Liga, som finder sted på lørdag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tyrkiet og Iran har advaret om, at en flytning af ambassaden vil skabe vrede blandt muslimer og gøre problemerne i regionen "uløselige", som Tyrkiets premierminister Binaly Yildirim har beskrevet det.

Irans religiøse leder, Ali Khamenei, udtrykte også vrede over planerne og sagde, at det ville være et tegn på "inkompetence og en fiasko" fra Donald Trumps side.

En idé der har været undervejs længe

Donald Trump annoncerede allerede ideen om at flytte ambassaden til Jerusalem under sin valgkampagne sidste år.

USA har siden 1995 haft en lov, der siger, at ambassaden i Israel skal flyttes til Jerusalem senest i 1999. Men implementeringen af den lov bliver udskudt hvert halve år. Det gjorde Trump også i juni, da den halvårlige beslutning skulle tages. Men det lavede han om på i dag.

- Efter mere end to årtier med udskydelser er vi ikke kommet tættere på en holdbar fredsaftale mellem Israel og palæstinenserne. Det ville være tåbeligt at tro, at vi ville kunne producere et bedre resultat nu, hvis vi gentog det, vi hele tiden har gjort, siger Donald Trump.

Israel har udråbt hele Jerusalem til sit lands hovedstad.

Men det internationale samfund fastholder, at byens status skal fastlægges gennem forhandlinger. Alle lande har derfor deres ambassader i storbyen Tel Aviv.

Bekymring blandt ledere i hele verden

Ifølge talsmand Nabil Abu Rdainah opfordrede den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, Pave Frans og ledere fra Rusland, Frankrig og Jordan om at stå sammen og gribe ind i Trumps planer, efter at Trump havde orienteret ham om dem.

Hele vejen fra Vatikanet i Rom til det russiske parlament i Moskva og den kinesiske hovedstad i Beijing har lederne udtryk bekymring for Donald Trumps udmelding.

Pave Frans udtrykte "dyb bekymring" og både Rusland og Kina understregede, at det var vigtigt at sikre fred, ro og dialog i regionen.

Også EU's udenrigschef, Federica Mogherini, har talt med USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, for at forsøge at tale Donald Trump fra planen.

Også internt i USA's udenrigsministerium har man været bekymret over Donald Trumps planer.

Donald Trump har udskudt selve flytningen af ambassaden med seks måneder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk