Trump dropper med et pennestrøg officielt Obamas klimapolitik

USA's præsident har underskrevet et dekret, der skal tilbagerulle dele af Obamas klimaaftale.

USA har sat sig som mål at reducere udledningen af drivhusgasser inden 2025 med omkring 26 procent i forhold til niveauet i 2005. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

USA's præsident, Donald Trump, har hertil aften dansk tid underskrevet et dekret om at tilbagerulle en del af sin forgænger Barack Obamas klimalovgivning.

Det skriver Reuters.

Præsidenten og den øvrige regering vil fjerne et af Obamas tiltag, Clean Power Plan, fordi det ifølge dem er en hindring for olieboring og kulminedrift.

- Min administration sætter en stopper for krigen mod kul. Med dagens udøvende handling tager jeg et historisk skridt mod at ophæve restriktionerne på amerikansk energi og ændre regeringens indtrængen og annullere de regler, der dræber arbejdspladser, siger Donald Trump på et pressemøde.

Derudover varsler han nu en større satsning på olie og gas.

Svært at leve op til klimaløfter

USA har sat sig som mål at reducere udledningen af drivhusgasser inden 2025 med omkring 26 procent i forhold til niveauet i 2005. Men ifølge DR Nyheders klimaekspert, meteorolog Jesper Theilgaard er det ikke længere realistisk.

- Konsekvensen af Trumps dekret bliver, at USA får svært ved at leve op til de løfter, der er givet, siger han.

Dog er det vigtigt at huske på, at USA's delstater har en selvstændig rolle i den konkrete klimapolitik.

- De gør, hvad de selv vil. Det er kun på føderalt niveau, at præsidenten kan gå ind og gøre noget, pointerer Jesper Theilgaard.

Clean Power Plan, der blev vedtaget under Obama-administrationen i 2015, ville have lagt pres på de amerikanske delstater for at fremskynde overgangen fra fossile brændstoffer til grøn energi.

Planen er aldrig trådt i kraft, fordi flere delstater og andre modstandere har forsøgt at stoppe den i retssystemet.

/Ritzau/DR Nyheder/

Facebook
Twitter