Trump efter aflysning af topmøde med Kim Jong-un: De amerikanske styrker er klar

USA's præsident har drøftet aflysning af topmøde med Japan og Sydkorea.

Aflysningen af topmødet mellem, Donald Trump og Kim Jong-un er et kæmpe tilbageskridt for Nordkorea.

Sådan lød det for kort tid siden fra USA's præsident, Donald Trump.

Præsidenten slog samtidig fast, at USA mere end nogensinde før er forberedt på et militært modsvar, hvis den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, skulle beslutte sig for at handle ‘tåbeligt” og “dumdristigt”.

- De amerikanske styrker er klar. Jeg har været i kontakt med både Japan og Sydkorea, og de er klar til at bære deres del af den økonomiske byrde, hvis en sådan beklagelig situation måtte opstå, lød det fra præsidenten.

Han har blandt andre diskuteret det med den amerikanske forsvarsminister, James Mattis, fortalte han på det korte pressemøde i Washington DC.

- Vores militær, som uden sammenligning det mest kraftfulde i hele verden, er som vi alle ved for nylig blevet betragteligt forbedret, så vi er klar, hvis det bliver nødvendigt.

Fjendtlig stemning

Tidligere i dag udsendte Donald Trump et åbent brev, hvori han officielt aflyser det møde, han efter planen skulle have holdt med Kim Jong-un den 12. juni i Singapore.

I brevet begrunder han aflysningen med, at de seneste udtalelser fra styret i Pyongyang har skabt en så fjendtlig stemning, at han ikke længere finder det frugtbart at afholde et møde om atomnedrustningen på den koreanske halvø.

Brevet fra Donald Trump, hvor han officielt aflyser mødet den 12. juni.

Efter hvad der har lignet et diplomatisk tøbrud, hvor den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, ved to lejligheder har mødt den nordkoreanske leder, er retorikken den seneste uge blevet skærpet mellem Nordkorea og USA.

Dråben for amerikanerne har blandt andet været en skarp nordkoreansk kritik af vicepræsident, Mike Pence, samt at Nordkorea ikke har reageret på USA's gentagne henvendelser vedrørende mødet den 12. juni.

USA's præsident lagde vægt på, han håber, at der igen kan blive en positiv udvikling af hensyn til det nordkoreanske folk, men hvis ikke, understregede han, "er vi mere klar end vi nogensinde har været".

- Det koreanske folk fortjener at leve i fred og harmoni, men det kan først ske, når truslen fra atomvåben er fjernet, lød det fra Donald Trump.

Ifølge præsidenten afventer man nu, om den nordkoreanske leder igen vil indgå i en konstruktiv dialog, og Trump slog samtidig fast, at man indtil videre fastholder de strenge økonomiske sanktioner, man har pålagt Nordkorea.