Trump efter Charlottesville-vold: Racisme er ondskab

De, der udøver vold i racismens navn, er kriminelle og slyngler, lyder det fra præsidenten.

- Racisme er ondskab - og de, der udøver vold i dens navn, er kriminelle og slyngler. De inkluderer Ku Klux Klan, nynazister, hvide racister og andre hadgrupperinger, der er i strid med alt, hvad vi som amerikanere holder kært.

Sådan lyder meldingen fra den amerikanske præsident, Donald Trump, i kølvandet på weekendens voldelige begivenheder i Charlottesville i USA.

I lørdags var grupper af Ku Klux Klan-medlemmer, nynazister og medlemmer af alt-right-bevægelsen gået på gaden i Charlottesville i protest mod myndighedernes beslutning om at fjerne en statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee.

Men personer fra venstrefløjen ville ikke lade de racistiske og nazistiske grupper indtage gaderne uden modstand, og derfor opstod der moddemonstrationer i byen.

Demonstrationerne tog en voldelig drejning, da en mørk bil pludselig pløjede ind i en gruppe af moddemonstranter og dræbte en 32-årig kvinde og sårede 19 andre personer.

Præsident i modvind

Efterfølgende er en 20-årig hvid mand med forbindelser til den yderste højrefløj blevet anholdt, og er sigtet for at have styret ind i menneskemængden.

Begivenhederne gik da ikke præsidentens næse forbi, og Donald Trump udtalte forleden, at han fordømte begivenhederne.

- Vi fordømmer på det kraftigste denne frygtelige fremvisning af had, snæversynethed og vold fra mange sider, sagde han.

- Fra mange sider, gentog han.

Siden da har der været radiotavshed fra præsident Trump i 48 timer.

Der blev hurtigt tændt lys og lagt blomster for det 32-årige kvindelige offer for angrebet i Charlottesville. (Foto: WIN MCNAMEE © Scanpix)

Præsidentens tavshed har både politiske modstandere og republikanske partifæller udnyttet til at lange ud efter præsidenten, der lagde vægt på, at hadet kom fra mange sider.

- Tilhængere af hvidt overherredømme, nynazister og antisemitter står for det modsatte af vores amerikanske værdier. Der er ikke andre "sider" af had og snæversynethed, skrev Ileana Ros-Lehtinen, valgt ind i Repræsentanternes Hus for delstaten Florida, efter præsidentens udtalelse.

Den republikanske senator Marco Rubio mente heller ikke, at præsidenten adresserede de voldelige hændelser i de rigtige termer:

- Meget vigtigt for nationen at høre Potus (USA's præsident, red.) beskrive hændelserne i Charlottesville, som hvad de er: et terrorangreb udført af tilhængere af hvidt overherredømme, skrev han på Twitter.

Kategoriseret som terror

Tidligere i dag udtalte den amerikanske justitsminister, Jeff Sessions, at hændelsen i Charlottesville "opfylder den juridiske definition af indenrigsterrorisme".

Adskillige steder i USA har mindehøjtideligheder taget form som protester mod nynazisme. (Foto: scott olson © Scanpix)

Efterforskningen er nu overtaget af terrorefterforskere i det amerikanske forbundspoliti, FBI. Det vil føre til flere sigtelser imod den 20-årige mand fra Ohio, siger Jeff Sessions:

- Du kan være sikker på, at vi vil fremme efterforskningen med de mest alvorlige anklager, der kan bringes. Dette er utvivlsomt et ondsindet angreb.

Donald Trump lover da også i sin tale, at der vil blive slået hårdt ned på den slags forbrydelser i fremtiden.

- Som præsidentkandidat lovede jeg at genoprette lov og orden i vores land, og vores føderale retsmyndigheder følger op på det løfte, siger han og tilføjer:

- Vi vil ikke levne nogen ressourcer i kampen for, at ethvert barn kan vokse op uden vold og frygt. Vi vil forsvare og beskytte alle amerikaneres hellige ret, og vi vil arbejde sammen, så alle borgere i dette velsignede land er frie til at forfølge deres drømme og til at udtrykke kærlighed og glæde i vores sjæle.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk