Trump efter kras kritik: Jeg kaldte ikke lande for lortehuller

Kritikken er haglet ned over Donald Trump, efter at flere medier har berettet, at han har kaldt lande for "lortehuller."

- Sproget, jeg brugte på DACA-mødet, var hårdt, men det var ikke det sprog, jeg brugte, skriver præsidenten på Twitter. (Foto: Yuri Gripas © Scanpix)

"Trump håner immigranter fra 'lortehuller af lande', der kommer til USA".

Sådan lød overskriften på amerikanske CNN's tophistorie i morges, og lignende overskrifter kunne man finde i blandt andet Washington Post,New York Times og britiske BBC.

Alle medierne har citeret unavngivne kilder, der fortæller, at præsidenten skal have spurgt 'Hvorfor vil vi have, at alle de mennesker fra lortehuller af lande kommer til USA?' under et møde i Det Hvide Hus, hvor Donald Trump holdt møde med lovgivere om migranter fra Haiti, El Salvador og afrikanske lande, der er beskyttet under den såkaldte DACA-forordning.

Bemærkningen har dagen igennem vakt kras kritik fra hele verden og ikke mindst fra Haiti. Men nu afviser præsidenten, at han skal have kaldt landene for 'lortehuller'.

- Tonen, jeg brugte på DACA-mødet, var hård, men det var ikke den formulering, jeg brugte, skriver præsidenten på Twitter.

Demokratisk senator svarer igen

En time efter den første afvisning af udtalelsen, følger præsidenten op med endnu en kommentar:

- Sagde aldrig noget nedladende om haitianere, andet end at Haiti, tydeligvis, er et fattigt og plaget land.

- Jeg har et vidunderligt forhold til haitianere. Burde sandsynligvis optage kommende møder - desværre er der ingen tillid, skriver præsidenten på Twitter.

Efterfølgende har den demokratiske senator Dick Durbin, forklaret til flere medier, at han lige havde havde fremlagt en tværpolitisk immigrationsplan og redegjort for, hvordan den vil påvirke lande i en række lande, og at det var det, Trump reagerede på.

- Det var på det tidspunkt, at han brugte de modbydelige og vulgære vendinger og kaldte de lande, som de kommer fra, for 'lortehuller'. Det var præcis det ord, han brugte. Ikke bare en gang, men gentagne gange, siger Dick Durbin til AP.

"Chokerende og skamfuldt"

Der gik ikke lang tid, før historien om det voldsomme sprogbrug havde ramt alverdens medier, til kritikken begyndte at hagle ned over præsident.

Fra FN's menneskerettighedskontor lød det blandt andet, at hvis Trump virkelig havde brugt den vending, så ville det være "chokerende og skamfuldt".

- Jeg er ked af det, men jeg kan ikke bruge andre ord en racist, har det lydt fra Rupert Colville, talsmand for FN's menneskerettighedskontor.

Også regeringsledere fra afrikanske lande og fra Haiti har langet ud efter præsidenten, mens Den Afrikanske Union "ærlig talt blev forfærdet" over kommentaren.

Facebook
Twitter