Trump efterforskes for at bryde loven om spionage: 'Det her er en meget alvorlig sag'

Natten til tirsdag dansk tid blev Donald Trumps hjem ransaget af FBI-agenter.

Der blev konfiskeret 20 kasser samt ringbind med fotos, nogle hemmeligtstemplede regeringsdokumenter samt mindst en håndskrevet note, da Donald Trumps hjem blev ransaget. (Foto: Carlos Barria © Ritzau Scanpix)

De amerikanske myndigheder efterforsker i øjeblikket USA's tidligere præsident Donald Trump for mulige brud på den amerikanske spionagelovgivning.

Det fremgår af en ransagningskendelse, der blev offentliggjort i aftes, efter FBI i mandags ransagede Donald Trumps hjem Mar-a-Lago i Florida.

Her fjernede FBI 11 sæt hemmelige dokumenter, hvoraf nogle af dem var markeret som tophemmelige. I alt blev der fjernet 20 kasser samt ringbind med fotos, nogle hemmeligtstemplede regeringsdokumenter samt mindst en håndskrevet note.

Ifølge BBC er det første gang nogensinde, at en tidligere amerikansk præsidents hjem bliver gennemsøgt i forbindelse med en kriminel efterforskning.

I den offentliggjorte kendelse, som ekspræsidenten ikke har modsat sig, fremgår det, at justitsministeriet mener, at Trump brød loven om spionage ved at tage informationer om det nationale forsvar med sig, da han forlod Det Hvide Hus.

Den forbyder nemlig, at man tilegner sig eller overfører informationer om det nationale forsvar, skriver Ritzau.

Over for Fox News afviser Trump dog, at de beslaglagte dokumenter skulle være hemmelige. De var nemlig allerede blevet afklassificeret, siger han.

Donald Trumps ejendom Mar-a-lago i Florida. (Foto: MARCO BELLO © Ritzau Scanpix)

'En meget alvorlig sag'

Myndighedernes ransagningskendelse viser, at der tale om en alvorlig sag for Donald Trump, fortæller journalist Anne Alling, der dækker USA som uafhængig USA-korrespondent.

- Det her bekræfter den alvor, som man har formodninger om, at denne sag har, i og med justitsministeren har sagt, at han personligt godkendte ransagningen, siger Anne Alling.

Hun peger på, at den tidligere efterretningschef James Clapper har kaldt situationen dybt foruroligende.

- Både fordi vi har fundet ud af, hvor tophemmelige dokumenter, der er tale om, men også på grund af de anklager, som ransagningen retter mod Trump. Altså at der blandt andet er mistanke om, han har forbrudt sig mod loven om spionage, siger hun.

Og det er noget, der kan påvirke ekspræsidentens muligheder for at stille op til præsidentvalget i 2024.

- Det her er en meget alvorlig sag, men det er meget vigtigt at nævne, at der stadig ikke er rettet anklage mod Trump. Det, vi bare ved, er, at ransagningskendelsen argumenterer for, at han kan have begået tre forskellige forbrydelser.

- Et er, at han kan have taget de her fortrolige dokumenter med ud af Det Hvide Hus. Der er også mistanke om, at han kan have ødelagt nogle af dokumenterne. Og så kan han altså have forbrudt sig mod loven om spionage.

Der er tale om strafbare forhold, og skulle der komme en retssag, og skulle Donald Trump blive kendt skyldig, så kan det forhindre ekspræsidenten i at stille op til præsidentvalget, fortæller Anne Alling.