Trump er landet i Davos med en mission: Han skal ændre billedet af USA

Sidste år holdt USA's præsident sig væk fra verdenselitens møde i Davos. I år er det anderledes.

USA's præsident, Donald Trump, er landet i Schweiz for at deltage i økonomikonferencen i Davos. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

Det er med flere opgaver på tjeklisten, at USA's præsident, Donald Trump, i dag er ankommet til verdenselitens topmøde i den schweiziske alpeby Davos.

Det siger Morten Ougaard, professor i global økonomi ved CBS.

- På den ene side skal han få andre statsledere til at acceptere den amerikanske politik, og samtidig skal han vise, at USA ikke er på vej væk fra sin centrale rolle internationalt.

Siden tirsdag har statsledere, direktører og andre kendte været samlet i Schweiz til World Economic Forum, der hvert år afholdes på skisportsstedet Davos.

Trump skal ændre på billede fra sidste år

Sidste år glimrede USA ved sit fravær på konferencen i Davos, der faldt sammen med Donald Trumps indsættelse i Det Hvide Hus.

Ifølge Morten Ougaard blev det udnyttet af blandt andre den kinesiske præsident, Xi Jinping, til at gøre nar af den amerikanske præsident.

- Han fik det til at fremstå som om, at det var Kina og Tyskland, der nu skulle forsvare en åben verdensøkonomi, og at USA var på vej væk.

Under sin valgkamp kom Donald Trump med flere udmeldinger om, at USA's interesser skulle sættes over alle andres under sloganet "America First".

Men den voldsomme valgkampsretorik holder ikke helt, mener Morten Ougaard. Præsidenten er i stedet kommet for ændre på det billede, som Kina tegnede af ham sidste år.

- Han har ikke tænkt sig at opgive USA's rolle i international økonomi. Han er kommet for at sige "vi er her stadig, og vi spiller med".

Donald Trump landede for kort tid siden i Davos. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

Obama havde ikke behovet

Konferencen i Davos har været afholdt siden 1971, men historisk har den ikke tiltrukket amerikanske præsidenter.

Ikke siden Bill Clinton i år 2000 har en USA-præsident deltaget ved netværksmødet.

- For Barack Obama kan det måske siges, at han ikke har haft behovet for at deltage. Han har ment, at det ikke var smart at mænge sig med den globale erhvervselite.

- Det er omvendt med Donald Trump, for han er netop en forretningsmand. Samtidig har han et behov for at vise amerikanerne, at han også er en global leder, der drager ud og forsvarer USA's interesser.

Donald Trump er i aften vært for en middag med flere europæiske virksomhedsdirektører, og i morgen holder han en tale, før han vender tilbage til Washington D.C.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk