Trump er omdrejningspunktet for kuriøs konspirationsteori: 'Jeg ved, at de kan lide mig, og det sætter jeg pris på'

Konspirationsteorien QAnon opstod i 2017, men har igen taget fart under coronapandemien.

Der foregår noget råddent. Den amerikanske præsident, Donald Trump, leder en hemmelig krig mod satantilbedende pædofile i regeringen, erhvervslivet og medierne. Coronapandemien er et "hoax", altså et fupnummer.

Og nå ja, så har "the deep state" børn i kælderen og bruger deres blod til at holde sig sunde.

Teorierne er mange. De er kuriøse, og de kan måske virke bizarre. Fælles for dem er, at de hører under sammensværgelsesteorien QAnon.

Som det ofte er med teorier, der opstår på internettet, er det svært helt at pege på, hvordan og hvornår QAnon opstod.

Men på et pressemøde i 2017, hvor Donald Trump stod med en række millitærpersonligheder sagde han, at "maybe it's the calm before the storm" - "måske er det stilhed før stormen".

Fremmødte journalister var hurtige til at spørge, hvilken storm han talte om.

- I får se, lød svaret.

Senere samme måned oprettede en bruger på internetforummet 4chan, der kaldte sig Q, en tråd med overskriften "Calm Before the Storm".

Fra 4chan til Facebook

Q hævdede at have den højeste sikkerhedsgodkendelse i USA og lå derfor inde med en række efterretningshemmeligheder.

På 4chan blev der delt en række kryptiske udmeldninger, som brugerne tolkede på hver sin måde, og det voksede sig siden større og større og bredte sig til de mere kendte sociale medier som Facebook, YouTube og Twitter.

Flere Trump-tilhængere har båret skilte og tøj med et stort Q, som angiveligt er en henvisning til QAnon. Dette billede er fra i San Diego 1. maj i år. (Foto: Sandy Huffaker © Scanpix)

Det har fået giganterne til at fjerne materiale, der har tilknytning til QAnon. Facebook har senest gjort det ved at fjerne 790 grupper.

Facebook har desuden begrænset omkring 1.950 andre grupper, 440 sider og over 10.000 konti på Instagram, der ejes af Facebook.

Donald Trump blev i går spurgt ind til sammensværgelses-bevægelsen på et pressemøde i Det Hvide Hus, hvor en journalist ville høre til hans forhold til QAnon.

- Jeg ved ikke ret meget om dem, udover at de er meget glade for mig. Det sætter jeg pris på, men jeg ved ikke meget om dem.

Han tilføjede ifølge The New York Times, at det er "folk, der elsker vores land".

Journalisten spørger så, hvad Trump tænker om, at bevægelsen ser ham som personen, der redder verden fra "den sataniske sekt med pædofile og satanister".

- Hvis jeg kan bistå med at redde verden fra dens problemer, gør jeg gerne det.

Se hele hans svar her:

Hvad er formålet?

Kasper Grotle Rasmussen er lektor i amerikansk historie på Syddansk Universitet og forsker i konspirationsteorier.

Han forklarer, at vi alle et eller andet sted er konspirationsteorikere, fordi vi altid søger et svar på det uforklarlige.

Konspirationsteorier bliver dermed en forklaringsmodel, der giver svar på, hvem der står bag de ting, vi ikke kan lide. I QAnons tilfælde er det dog nået til ekstremer, påpeger han.

- De er nogen, der har hele deres verdensbillede som en streng af konspirationsteorier, der dækker hele deres verdensanskuelse.

Selvom en bevægelse som QAnon i høj grad er afhængig af sociale medier, tror han ikke, at det vil kvæle QAnon, at Facebook sletter grupper og fjerner materiale.

- Det bekræfter deres fortælling om, at der er nogen, der er efter dem.

- Det er vigtigt at forstå, at det i princippet er en meget skidt idé at sygeliggøre eller latterliggøre konspirationsteoretikerne. Selvom de ikke har ret, udtrykker de en bekymring for ting, de er utilfredse med, hvilket man bør anse som en invitation til forståelse, siger Kasper Grotle Rasmussen.

Republikaner udråbt som tilhænger

Tilhængere af QAnon håber, at den "hemmelige kamp" mod "the deep state" vil føre til, at omverden en dag regner det hele ud, og at prominente personer såsom demokraten Hillary Clinton bliver anholdt og henrettet.

Det er dog ikke kun brugere på nettet, der hylder bevægelsen. En af de mere prominente navne er Marjorie Greene, der er republikansk kandidat, som stiller op til Repræsentanternes Hus.

Hun har dog siden afvist at være tilhænger af bevægelsen, skriver Fox News.

For nylig satte DR's nyhedspodcast, Genstart, fokus på netop QAnon. Lyt med her.

Satans elite

Hvem Q i virkeligheden er, vides ikke. Men Q påstår at være en højtrangeret ansat i Trump-administrationen.

Det store spørgsmål er, om Q overhovedet eksisterer.