Trump er uenig i hård abortlovgivning: Jeg er abortmodstander, men med visse undtagelser

Voldtægt, incest og beskyttelse af morens liv er vigtige forbehold i lov om abort, mener USA's præsident.

Abortspørgsmålet kan blive et problem for Donald Trumps genvalgskampagne. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

Sent natten til søndag brød USA's præsident Donald Trump tavsheden omkring landets abortlovgivning i en serie af tweets.

Han gjorde det her klart, at han ikke er enig i den hårde linje i delstaten Alabama, hvor en nyligt godkendt lov kun giver ret til abort, hvis en mors liv er i fare. Uden undtagelser ved voldtægt og incestsager.

- Som de fleste ved, og til dem, der ønsker at vide det, er jeg “pro-life” (abortmodstander, red.) med tre undtagelser: Voldtægt, incest og beskyttelse af morens liv. Det er den samme holdning, som Ronald Reagan havde, skriver Donald Trump i et af sine tweets.

Præsidenten understreger i sine tweets også, at en række juridiske foranstaltninger allerede har medført mentalitetsændringer, når det kommer til abort.

- Vi er kommet langt de seneste to år med 105 fantastiske nye føderale dommere, to fremragende nye højesteretsdommere (...) og en helt ny og meget positiv tilgang til retten til liv, lyder det i Trumps tweets, hvor han også understreger, at USA "skal holde sammen og vinde for livet" ved præsidentvalget i 2020.

Abort giver Trump problemer

Abortspørgsmålet har medført heftige diskussioner i USA. Nogle republikanske vælgere ønsker at begrænse eller helt forbyde abort, og det giver ifølge The Guardian Donald Trump udfordringer i sin genvalgskampagne. For ikke at tale om de udfordringer, diskussionen kan give ved selve valget.

Senator i Massachusetts, demokratiske Elizabeth Warren, reagerede blandt andet på Alabamas nye abortlov med et tweet, hvor den 69-årige politiker beskriver den hårde linje som en "farlig og grusom udvikling".

- Jeg har boet i den slags USA, og lad mig fortælle jer: Der skal vi ikke tilbage til. Ikke nu, ikke nogensinde. Vi vil bekæmpe det. Og vi vil vinde.

17 delstater har strammet lovgivning

Selv har Donald Trump også justeret sin holdning til spørgsmålet. I 1999 sagde han ifølge BBC, at han var for det frie valg, mens han i marts 2016 understregede, at hans position nu var "pro-life med visse undtagelser".

Flere delstater i USA er i øjeblikket på vej i retningen af mere restriktiv abortlovgivning. Efter Alabama tidligere i denne uge underskrev sin nye abortlov, har Missouri også stemt for en ny lov på området.

- Jeg vil aldrig vakle i kampen for liv, indtil den dag vi ikke længere har aborter i dette land, sagde guvernøren i Missouri, Mike Parson, forud for afstemningen.

Alene i år har 17 delstater strammet reglerne for abort.

Facebook
Twitter