Trump erklærer national nødretstilstand

Nødretstilstand baner vejen for et forbud mod at handle med den kinesiske telegigant Huawei.

Nødretstilstanden i USA betyder, at amerikanske firmaer ikke må bruge teleudstyr fra firmaer, der udgør en national sikkerhedsrisiko. (Foto: © TYRONE SIU, Scanpix)

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har underskrevet en ordre, der erklærer national nødretstilstand.

Den betyder, at amerikanske selskaber ikke må bruge teleudstyr produceret af firmaer, som udgør en national sikkerhedsrisiko, og det baner vejen for et forbud mod at handle med den kinesiske telegigant Huawei, skriver nyhedsbureauet AP.

Ordren giver præsidenten ret til at regulere handel som svar på en national nødsituation, som truer USA.

Handelsministeriet skal udarbejde en plan for håndhævelse af ordren inden for 150 dage.

Ordren skal forhindre 'udenlandske fjender i at få adgang til nationens information og kommunikationsteknologi', siger USA's handelsminister, Wilbur Ross.

Huawei fordømmer det amerikanske tiltag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Trumps tiltag har været længe undervejs. I ordren bliver der ikke specifikt nævnt nogle lande eller selskaber, som den er rettet imod.

Men amerikanske embedsmænd har tidligere benævnt Huawei som en 'trussel' og har aktivt arbejdet for, at allierede lande ikke skulle bruge Huaweis netværksudstyr ved implementeringen af 5G-netværk.

I Washington mener man, at udstyr lavet af Huawei kan blive brugt af den kinesiske stat til at udspionere. Huawei har gentagne gange afvist de beskyldninger.

Ordren om en nødretstilstand kommer få dage efter, at både USA og Kina har hævet toldsatserne på hinandens varer.

/ritzau/