Trump får aftaler for 2325 milliarder kroner og takker Saudi-Arabien

Våben fra USA skal sikre forsvaret af Saudi-Arabien - og mange nye job i USA, siger udenrigsminister.

- Investeringer i USA for hundred milliarder af dollar og job, job, job. Så jeg vil gerne takke saudiaraberne, siger USA's præsident Donald Trump. (Foto: © BANDAR AL-JALOUD, Scanpix)

USA og Saudi-Arabien har underskrevet en våbenhandel på 110 milliarder dollar under præsident Donald Trumps første besøg i Saudi-Arabien.

Våbenaftalen kan sammen med andre investeringer løbe op i 350 milliarder dollar - eller omkring 2.325 milliarder kroner - siger den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, som også er i Riyadh.

USA's præsident, som hjemme i Washington presses af flere undersøgelser om bånd til Rusland, kalder det "en forrygende dag" i Saudi-Arabien.

- Investeringer i USA for hundred milliarder af dollar og job, job, job. Så jeg vil gerne takke saudiaraberne, siger Trump.

Kong Salman gav Trump en varm modtagelse, da han tog imod ham ved Air Force One. Han gav også Donald Trumps kone, Melania, hånden.

Rex Tillerson peger på, at aftalen vil skabe tusindvis af nye job i forsvarsindustrien i USA.

- Denne pakke viser på tydeligste vis, at USA er dybt engageret i samarbejdet med Saudi-Arabien og andre lande i Golfen. Den giver samtidig muligheder for amerikanske virksomheder i regionen, hedder det.

Saudi-Arabien leder en koalition, som i flere år har bombet det fattige naboland Yemen.

Koalitionen forsøger at nedkæmpe en Houthi-milits, som for et par år siden tog magten under støtte af det shiitiske styre i Iran.

USA har i forvejen støttet Saudi-Arabien med våben og efterretninger under kampene i Yemen.

Det arabiske kongedømme har høstet skarp kritik af bombardementerne, som ifølge FN har kostet over 10.000 mennesker livet, skriver nyhedsbureauet NTB.

Tre millioner mennesker er drevet på flugt, og nødhjælpsorganisationer har advaret om en omfattende sultkatastrofe. Udbrud af kolera har også kostet menneskeliv i Yemen.

/ritzau/Reuters