Trump får kritik fra alle sider for at fordømme racisme

Præsidenten beskyldes for hul retorik - hvide nationalister fejrer årsdagen for Charlottesville

Der bliver tegnet og skrevet kærlige budskaber udenfor Foggy Bottom jernbanestationen, hvor de hvide nationationalister planlægger at demonstrere. (Foto: JAMES LAWLER DUGGAN © Scanpix)

Sidste år blev amerikanske præsident, Donald Trump mødt, af voldsom kritik, da han på Twitter erklærede, at begge sider bar skylden for optøjerne i Charlottesville, som resulterede i, at en 32-årig kvinde blev kørt ned af og døde.

- Der var gode folk på begge sider, sagde Trump blandt andet dengang.

Forud for en højreorienteret demonstration i Washington søndag aften har Trump tilsyneladende forsøgt at lægge afstand til racistiske demonstranter og eventuelle nye optøjer.

Det gjorde han på sit yndlingsmedie, Twitter, med følgende besked:

- Optøjerne i Charlottesville for et år siden resulterede i meningsløs død og splittelse. Vi må stå sammen som nation. Jeg fordømmer alle former for racisme og voldelige handlinger. Fred til ALLE amerikanere.

Men Trumps nye Tweet vækker også kritik.

Hvide ser sig som selv som ofre

Richard Cohen, præsident for Southern Poverty Law Center, som overvåger ekstremistiske bevægelser, siger til USA Today, at ordlyden i Trumps tweet er problematisk.

- Konteksten er problemet. Hvide mennesker mener, at det er dem, der er ofre for racisme, og en masse af dem er Trump-støtter. Så når præsidenten skriver sådan en kommentar, hvor ALLE står med stort, så er det svært ikke at blive mistænksom, siger Cohen og kalder Trumps opfordring for hul retorik.

Sherrilynn Ifill, formand for NAACP, der arbejder for at farvede amerikanere lige muligheder i samfundet, mener også, at præsidentens tweet viser, at han fortsat sidestiller racister og dem, der forsøger bekæmpe racisme. På den måde undgår Trump at støde tilhængere af hvidt overherredømme fra sig.

I dag er det et år siden, at højreekstremister marcherede med fakler gennem byen Charlottesville, mens de råbte slogans om, at "Jøder kommer ikke til at tage vores plads" i et tilsyneladende forsvar for en omdiskuteret statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee.

Og i forbindelse med en moddemonstration kørte en selverklæret nazisympatisør en bil ind i menneskemængden og dræbte den 32-årige kvinde Heather Heyer.

Demonstration overfor Det Hvide Hus

Denne begivenhed vil højreekstreme kræfter fra det såkaldte Alt-Right miljø i dag mindes med en 'Unite the Right 2'-demonstration. Men denne gang finder den sted i magtens centrum, Washington D.C., hvor der forventes omkring 400 deltagere på Lafayette Square overfor Det Hvide Hus, hvor demonstrationen finder sted omkring klokken 23 dansk tid. Arrangøren Jason Kessler, der betegner sig selv om 'hvid borgerrettighedsforkæmper', havde søgt om tilladelse til at demonstrere i Charlottesville igen, men der fik han afslag. Det gjorde han ikke i Washington, hvor deltagerne på forhånd har fået at vide, at de gerne må medbringe amerikanske flag og sydstatsflag, men modsat sidste år i Charlottesville ingen naziflag.

Der forventes op mod 1.400 moddemonstranter. Modsat sidste år i Charlottesville vil politiet i hovedstaden holde de to demonstrationer skarpt adskilt for at forhindre uroligheder.

- Når de er i det samme område samtidig, så fører det til voldelige konfrontationer. Vores mål er at forhindre det i at ske, sagde Washington politichef Peter Newsham torsdag ifølge Washington Post.

Racistisk ladede tweets

Donald Trump er i den forgangne uge igen blevet beskyldt for selv at opmuntre til splittelse med flere tweets, der er blevet opfattet som racistisk ladede.

Han har beskyldt både basketball-stjernen LeBron James og CNN-studieværten Don Lemon, som begge er sorte, for at være dumme, og han har genoplevet sin langvarige fejde med de sorte NFL-spillere, som knæler under nationalsangen i protest mod politibrutalitet.

Oven i det udkommer på tirsdag en bog, som den tidligere Trump-rådgiver Omarosa Manigault Newman har skrevet, hvor hun beskylder præsidenten for at være racist. Det fik lørdag Trump til at betegne Newman som 'et udskud', da han deltog i 'Bikers for Trump'-træf.

Lørdag var der også et optog i Charlottesville, hvor deltagerne demonstrerede mod det, som de så som politiets manglende indgriben under sidste års sammenstød.

"Strissere og Klanen går hånd i hånd'" lød beskyldningerne ifølget The Guardian blandt andet fra demonstranterne, der også rettede deres utilfredshed mod University og Virginia, som havde givet tilladelse til højreekstremisternes optog inde på universitetets område.

Demonstrationen blev gennemført uden alvorlige sammenstød mellem demonstranter og politi.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter