Trump fik ram på Baghdadi bagom ryggen på Demokraterne

Præsidenten formodede, at hans politiske modstandere ville lade information om aktionen sive.

Obama fik Bin Laden, og Trump fik Baghdadi.

Men efter Osama Bin Ladens død i 2011 tøvede Donald Trump ikke med at lange hårdt ud efter daværende præsident Barack Obama.

Trump mente nemlig, at Obama fik lige lovligt meget kredit for drabet på Al-Queda-lederen:

I en perlerække af tweets langede Trump ud efter Obama for at have nølet med beslutningen om at dræbe Bin Laden. Ligesom han kritiserede Obama for at have sagt "jeg" istedet for "vi", når han omtalte operationen mod Bin Laden.

I dag er det så Donald Trumps tur til at blive kritiseret for sin håndtering af aktionen mod Baghdadi. Lederen af Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, kritiserer præsidenten for ikke at have informeret de demokratiske ledere af Kongressen om operationen.

"En politisk sejr"

Det er vel at mærke selvsamme Nancy Pelosi, som har indledt en proces, der kan føre til en rigsretssag mod præsidenten.

(Arkiv) Den demokratiske leder af Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi kritiserer Donald Trump for at ikke at have informeret om aktionen mod Abu Bakr Al-Baghdadi. (Foto: Carlos Jasso © Scanpix)

DR Nyheders USA-korrespondent, Steffen Kretz, vurderer dog, at operationen mod Baghdadi er en politisk sejr for Trump-adminstrationen.

- Baghdadi var verdens mest eftersøgte mand, indtil han blev dræbt. Han har været jagtet igennem flere år. Så det kommer på et tidspunkt, hvor præsidenten i den grad har brug for en politisk sejr, siger Steffen Kretz og fortsætter:

- Dels fordi han er blevet meget kritiseret også af sit eget Republikanske Parti for at trække amerikanske styrker ud af Syrien, som har ført til voldsomme kampe de seneste uger. Og fordi han er centrum i en proces, der kan lede til en rigsretssag. En proces, som Nancy Pelosi i øvrigt også er stærkt involveret i at få gennemført.

"The Gang of Eight"

Donald Trump, der under sin tale flere gange sagde, at "jeg" personligt havde været efter Baghdadi i mere end tre år, siger, at han med vilje undlod at fortælle Demokraterne om planerne, fordi han frygtede, at de ville lække det til pressen.

Et satelitefoto af resterne af Abu Bakr Al-Baghdadis skjulested i det nordvestlige Syrien. (Foto: Maxar Technologies © Scanpix)

Men Nancy Pelosi og demokraten Adam Schiff, der er formand for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, siger, at Trump-administrationen skal orientere den såkaldte "Gang of Eight".

Det er en styregruppe af fremtrædende politikere fra begge partier, der repræsenterer Kongressens to kamre, samt de fire ledere for Kongressens efterretningsudvalg. Før missionen i 2011, der dræbte Osama bin Laden, gav Obama-administrationen besked til "The Gang of Eight."

Rusland og Tyrkiet blev indformeret

Adam Schiff siger videre ifølge AP, at blot fordi operationen mod Baghdadi var succesfuld, frikender det ikke præsidentens beslutning om at trække de amerikanske styrker ud af Syrien:

- Det er en katastrofal fejltagelse at forråde kurderne på denne måde. Jeg tror, det bare forbedrer den russiske position i Mellemøsten, noget de desperat ønsker, siger han til AP.

Nancy Pelosi bemærker videre, at USA lod Rusland vide, at angrebet var i undervejs. Til det har Trump sagt, at amerikanske militærhelikoptere fløj over territorium, der kontrolleres af russiske, tyrkiske og syriske styrker, før de landede i nærheden af Abu Bakr al-Baghdadis skjulested.

Og tidligere vicepræsident og frontløber til at blive demokratisk præsidentkandidat, Joe Biden, skriver i en erklæring i rosende vendinger om de amerikanske specialstyrkers indsats, men nævner ikke Donald Trump eller hans administration en eneste gang.