Trump fordobler told på tyrkisk stål og aluminium

Kort efter tyrkisk finansministers forsøg på at berolige nervøse markeder fordobler USA told på tyrkisk stål.

USA's præsident, Donald Trump, har fredag fordoblet toldsatser på Tyrkiet. (Foto: AFP PHOTO / Brendan SMIALOWSKI / FILES © Ritzau Scanpix)

USA's præsident, Donald Trump, oplyser på Twitter, at han har givet sin finansminister ordrer om at fordoble toldsatserne på stål og aluminium fra Tyrkiet, så tolden på aluminium nu udgør 20 procent og stål 50 procent.

- Vores forhold til Tyrkiet på dette tidspunkt er ikke godt, tilføjer præsidenten i sit tweet.

I sit tweet henviser præsidenten til, at den tyrkiske valuta, liraen, over et stykke tid og særligt fredag er faldet i værdi målt op i mod dollaren.

Kort før Donald Trumps tweet forsøgte den tyrkiske finansminister, Berat Albayrak, at berolige tyrkere og omverdenen om, at den tyrkiske økonomi ikke er på randen af kollaps.

Der er ellers rigeligt med bekymrende indikatorer. Værdien af liraen er faldet så meget, at inflationen i landet stiger voldsomt. Inflation er et udtryk for, hvor meget man kan købe af varer for et bestemt beløb i den pågældende valuta.

Inflation er ikke per definition skidt, men den nuværende udvikling i Tyrkiet er usædvanlig i en sådan grad, at det ifølge nyhedsbureauet AP sår tvivl om Tyrkiets økonomiske stabilitet.

Berat Albayrak, der udover at være finansminister er præsident Recep Tayyip Erdogans svigersøn, forsikrede om, at den tyrkiske stat vil forsøge at nedbringe inflationen.

For at sikre tilliden til den tyrkiske stats budget vil Albayrak blandt andet skære i statens udgifter.

/ritzau/

Facebook
Twitter