Trump forlænger restriktioner til maj: 'Vi har gjort det godt, hvis færre end 200.000 dør'

Amerikanske smittetal stiger eksplosivt. Derfor har præsident Trump ikke andre muligheder, vurderer korrespondent.

USA's præsident Donald Trump bakker nu væk fra sit tidligere ønske om at genåbne landet til påske. I stedet kan amerikanerne se frem til mindst endnu en måned med vidtgående restriktioner.

Det meddelte præsidenten i nat i Rosenhaven foran Det Hvide Hus.

USA har nu konstateret flere end 141.000 tilfælde af coronavirus. 2.500 er døde.

Dermed er USA det land, der har officielt har konstateret flest tilfælde af coronavirus. Og alvoren er nu også gået op for Donald Trump, siger han.

- Vi mener, at kurven vil toppe om to uger. Derfor forlænger vi vores tiltag til den 30. april. Intet ville være mere forkert end at tro, vi har vundet, før sejren er i hus. Det er derfor ekstremt vigtigt at følge retningslinjerne de næste to uger, lød det fra præsidenten, der samtidig understregede, at det ikke nødvendigvis er sidste gang, han vil forlænge restriktionerne.

- Vi forventer at være på benene igen omkring 1. juni. Det tror vi. En masse fantastiske ting vil ske, lød det fra Donald Trump.

  • New York City er lige nu den værste ramte by i USA. Millionbyen står for mere end halvdelen af delstaten New Yorks smittetal. (Foto: JEENAH MOON © Scanpix)
  • Byen, der aldrig sover, er i øjeblikket i dvale. (Foto: JEENAH MOON © Scanpix)
  • Flere end 2.000 er døde i USA. (Foto: JEENAH MOON © Scanpix)
1 / 3

Trump: Under 200.000 døde vil være godt arbejde

Delstaten New York er fortsat centrum for smittespredningen i USA med 60.000 konstaterede tilfælde og flere end 1.000 døde.

New York City, byen, der i øjeblikket næsten sover, tegner sig for mere end halvdelen af delstatens tilfælde.

Ifølge Anthony Fauci, USA's førende ekspert i infektionssygdomme, der rådgiver præsident Trump, vil amerikanske dødsfald blive talt i millioner, hvis ikke befolkningen overholder restriktionerne, siger han.

- Disse tal har været afgørende for vores beslutning om at forlænge restriktionerne. Vi vil være sikre på, at vi ikke gør noget for tidligt, siger Anthony Fauci.

Præsident Trump erkender, at det er "forfærdelige tal", siger han.

- Men hvis vi kan holde dødsfaldene nede på mellem 100.000 til 200.000 mod potentielle 2,2 millioner, vil det betyde, at vi har gjort et godt stykke arbejde.

Her kan du se, hvordan smittetallene har udviklet sig i USA, Italien og Spanien siden de registrerede de første 100 tilfælde:

Steffen Gram: Trump har set tallene - og ikke haft andet valg

Donald Trump er undervejs blevet kritiseret for ikke at tage situationen alvorligt.

Ifølge DR's internationale korrespondent Steffen Gram har den amerikanske præsidenten ikke haft andre valg, fordi situationen - ikke bare i New York - men i hele USA forværres dag for dag, siger han.

- Jeg tror, hans folk har udmalet et scenarie for ham. Det her kan komme til at skade ham politisk, hvis ikke de rigtige beslutninger træffes.

På trods af virussets hastige spredning i USA er Donald Trumps popularitet blandt amerikanerne steget. Mange amerikanere giver nemlig præsidenten ret i, at USA ikke er "skabt til at ligge ned og lukke i en krisetid" som præsidenten har sagt, siger Steffen Gram.

- Amerikanerne er vant til katastrofer af forskellig karakter. Men de er også vant til at fortsætte med at kæmpe på trods af dem. Men det er som om, at fordi virussets tilstedeværelse i USA nu er så voldsom, har det sat en eftertænksomhed i gang - også i Det Hvide Hus, siger han.

Dansk ambassadør: USA har enorme ressourcer

Den seneste uge har den amerikanske regering dog haft travlt med at øge indsatsen. Blandt andet er militæret aktiveret og to 'flydende hospitaler' i form af tankskibe lægger nu til kaj i New York City og Los Angeles.

Og ifølge Danmarks ambassadør i USA, Lone Dencker Wisborg, kan den øgede indsats mærkes fra hendes hjem i hovedstaden Washington D.C.

- Det gode ved det amerikanske samfund er, at man kan mobilisere enorme ressourcer, når der er brug for det. Og selvom myndighederne er blevet kritiseret for at komme for sent i gang, er der nu virkelig kommet turbo på, siger hun.

Selvom hovedstadsområdet 'kun' har registreret omkring 340 tilfælde, er de halvtomme gader et tydeligt bevis på, at alvoren er gået op for amerikanerne, siger Lone Dencker Wisborg.

- Herovre har vi også lært at gå en stor bue uden om hinanden. Kurven ser fortsat meget stejl ud, og det er selvfølgelig foruroligende. Der er tvivl om, hvorvidt sundhedssystemet kan klare udfordringen, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk