Trump frikendt i rigsretssag: Demokraterne manglede ti stemmer for at få ham dømt

57 medlemmer af Senatet stemte for at dømme Trump, mens 43 stemte imod.

(Foto: KAMIL KRZACZYNSKI © Scanpix)

USA's Senat har ved en afstemning lørdag aften dansk tid frikendt den tidligere præsident Donald Trump i rigsretssagen mod ham.

Demokraterne har ikke samlet de fornødne 67 stemmer til at dømme ham.

57 medlemmer af Senatet stemte for at dømme Trump, mens 43 stemte imod.

Der kræves to tredjedele flertal blandt de 100 medlemmer i Senatet for at dømme Trump.

Han var anklaget for at have opildnet til oprør i forbindelse med stormløbet mod Kongressen 6. januar.

I forbindelse med rigsretssagen har de demokratiske senatorer offentliggjort hidtil usete videoer fra angrebet på Kongressen den 6. januar 2021:

'En heksejagt'

Donald Trump sendte kort efter afgørelsen en meddelelse ud, hvor han igen kaldte retssagen 'en heksejagt'.

- Denne proces har været endnu et kapitel i den største heksejagt i vores lands historie. Ingen anden præsident er gået igennem noget lignende, og det fortsætter, fordi vores modstandere ikke kan glemme de næsten 75 millioner, det højeste antal for en siddende præsident, der stemte på os for bare få måneder siden, skriver han blandt andet.

Den tidligere præsident sendte samtidig varme tanker til sit hold af forsvarere i sagen.

- Jeg vil først takke mit hold af dedikerede advokater og andre for deres utrættelige arbejde for at opretholde retfærdighed og forsvare sandheden, skriver han.

Nogle af Donald Trumps advokater, Michael van der Veen (i midten) og William J. Brennan (ved siden af) i samtale efter rigsretssagens afgørelse. (Foto: ALEX EDELMAN © Scanpix)

Trump er klar til at fortsætte

Også de mange millioner amerikanere, der stemte på ham og støtter ham, takker han, inden han lover, at han ikke er færdig på den politiske scene.

- Vores historiske, patriotiske og smukke bevægelse 'Make America Great Again' er kun lige begyndt. I månederne der venter forude har jeg meget at dele med jer, og jeg glæder mig til at fortsætte vores utrolige rejse sammen for at opnå amerikansk storhed for hele vores folk, lyder det i meddelelsen fra Donald Trump.

Det er anden gang på et år, at Trump bliver frikendt i en rigsretssag. Han er den eneste præsident i USA's historie, der er stillet for en rigsret to gange.

Var han blevet dømt, var vejen banet for, at Demokraterne kunne have forhindret ham i at genopstille som præsidentkandidat.

USA har kun fire gange i landets historie oplevet en rigsretssag mod en præsident. To af dem har været imod Donald Trump.

Han er miskrediteret

Efter frifindelsen tog Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer ordet. I hans øjne er Donald Trump taberen, til trods for at afstemningen faldt ud til hans fordel.

- Han fortjener at være permanent miskrediteret, og jeg mener, han er blevet miskrediteret i øjnene på det amerikanske folk, og når historien fælder dom, sagde han ifølge ABC News.

Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer, skosede Donald Trump efter frifindelsen. (Foto: SENATE TELEVISION HANDOUT © Scanpix)

Begivenhederne, der førte til retssagen, beskrev han også i harmdirrende vendinger efter frifindelsen.

- Den tidligere præsident (Donald Trump, red.) inspirerede, orkestrerede og drev en hob frem for at forhindre den fredelige overdragelse af magten, undertrykke folkets vilje og illegalt holde præsidenten ved magten.

De syv senatorer, der stemte med Demokraterne for at dømme Donald Trump, var Mitt Romney, Susan Collins, Lisa Murkowski, Ben Sasse, Bill Cassidy, Richard Burr og Pat Toomey.

Den republikanske senator Bill Cassidy udsendte også en meddelelse efter frifindelsen, hvor han forklarede, hvorfor han stemte for at få Donald Trump dømt.

- Vores forfatning og vores land er vigtigere end enhver enkeltperson. Jeg stemte for at dømme Donald Trump, fordi han er skyldig, skriver han.

Republikanernes leder, Mitch McConnell, stemte for at frifinde Donald Trump. Alligevel fældede han bagefter en hård dom over den tidligere præsident, og han siger, at 'man ikke kan sætte spørgsmålstegn ved', at Donald Trump var både 'praktisk og moralsk ansvarlig for at fremprovokere' angrebet på kongresbygningen.

Når han alligevel stemte imod, skyldtes det, at han ikke mener, at en person, der ikke er præsident, kan dømmes i en rigsret, og at det ville skabe en uheldig præcedens, der i fremtiden kunne misbruges, hvis det skete.

Republikaneren Mitch McConnell stemte ikke for at dømme Donald Trump, men mener alligevel, han var ansvarlig for stormløbet på kongressen. (Foto: ALEXANDER DRAGO © Scanpix)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter