Trump håber på løsning i strid mellem Rusland og Ukraine: 'Jeg er slet ikke glad for det''

USA's FN-ambassadør beskylder russerne for at begå 'ulovlige handlinger'.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, blev i går spurgt ind til striden mellem Rusland og Ukraine. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Det er 'ikke godt', at det russiske militær har beskudt ukrainske flådefartøjer i Kertj-strædet mellem Rusland og den omstridte Krim-halvø, som russerne annekterede i 2014.

Det sagde den amerikanske præsident, Donald Trump, da han blev spurgt ind til den tilspidsede konflikt mellem Rusland og Ukraine.

- Jeg er slet ikke glad for det. Slet ikke. Vi har sagt, hvad vi mener om det, og vi er slet ikke glade, sagde han.

Kort forinden havde den amerikanske FN-ambassadør, Nikki Haley, under et hasteindkaldt møde i FN’s Sikkerhedsråd beskyldt russerne for at begå ”ulovlige handlinger” over for de ukrainske militærskibe.

Ifølge den russiske regering var de bevidst sejlet ind i russisk farvand, og det var det, der førte til sammenstødet og den efterfølgende beslaglæggelse af militærfartøjerne.

Men den udlægning har de ukrainske myndigheder afvist, og det mødte opbakning fra Nikki Haley.

- Det, vi har set i weekenden, er endnu en uforsvarlig eskalering (af konflikten, red.) fra russernes side, sagde hun og betegnede den russiske handling som 'en krænkelse af de internationale regler'.

- Det er en arrogant handling, som det internationale samfund bliver nødt til at fordømme, og som det aldrig vil acceptere, sagde den amerikanske FN-ambassadør.

De ukrainske skibe blev stoppet, da de ville sejle fra Odessa til Mariupol. Rusland annekterede i 2014 Krim, men resultatet af folkeafstemningen er med få undtagelser ikke anerkendt internationalt.

Putin 'alvorligt bekymret' over undtagelsestilstand

Den amerikanske præsident understregede under pressemøde, at han håber, at konflikten snart vil blive løst.

- Jeg ved, at Europa ikke er begejstret for situationen. De arbejder også på at få det løst, sagde han.

De tre ukrainske fartøjer er dog fortsat tilbageholdt, og flere end 20 ukrainske soldater, der var med ombord, bliver stadig tilbageholdt af russerne.

Mandag aften valgte Ukraine at indføre 30 dages militær undtagelsestilstand på grund af krisen.

- Undtagelsestilstand er ikke en krigserklæring, sagde præsident Petro Porosjenko mandag aften, efter at beslutningen var blevet godkendt af det ukrainske parlament.

- Det indføres med det ene formål at styrke Ukraines forsvar i lyset af den stigende aggression fra Rusland, sagde præsidenten.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har her til morgen udtalt, at han er 'alvorligt bekymret' over Ukraines beslutning om at indføre militær undtagelsestilstand.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter