Trump har fået ny skytsengel. Mød Paula White, der sammenligner præsidenten med Gud

Det Hvide Hus har fået ny religiøs rådgiver.

(Arkiv) Den amerikanske præsident Donald Trump under et møde den 1. februar 2017. Læg mærke til, hvem der sidder ved hans højre side. Paula White. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

- Jeg er den udvalgte.

Ordene er Donald Trumps og er ytret, mens han kigger mod himlen under en pressebriefing foran Det Hvide Hus i sommer.

Præsidenten uddybede:

- Nogen var nødt til at gøre det, så jeg udfordrer Kina. Jeg udfordrer Kina på handelsområdet.

Og noget tyder på, at hans proklamation er blevet hørt. Nu har Donald Trump nemlig ansat en religiøs rådgiver, Paula White, der sammenligner ham med gud.

Ny, religiøs rådgiver

(Arkiv) Donald Trump trækker stolen ud for Paula White under et møde i Det Hvide Hus i 2017. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

I sidste uge søsatte adminstrationen i Det Hvide Hus et intiativ for tro og muligheder. Det skal give religiøse grupper en større indflydelse i sager, der for eksempel handler om at forsvare religionsfrihed eller bekæmpe fattigdom.

I spidsen for dette initiativ står Paula White. En tv-præst og forfatter, der har set det som sit livsværk at ophøje præsidenten til gudestatus.

- Han er ikke en poleret politiker. Med andre ord er han autentisk - uanset om folk kan lide det eller ej - er han indsat af gud. Fordi Gud siger, at han indsætter alle dem, der har myndighed. Det er Gud, der rejser en konge. Det er Gud, der udpeger ham. Når du kæmper mod Guds plan, kæmper du mod Guds hånd, sagde Paula White i et interview i 2017 og fortsatte:

- Hvis du er imod Trump, er du imod Gud.

En smiger, der ikke gik Donald Trumps næse forbi. Det er præsidenten selv, der har ansat Paula White i initiativet, hvor hun skal rådgive ham i religiøse spørgsmål, ulønnet vel at mærke.

'Prosperity theology'

(Arkiv) USA's præsident Donald Trump finder en grimasse, der kan passe, der pastoren Paula White overrækker ham en bibel. (Foto: LEAH MILLIS © Scanpix)

Paula White er nemlig blevet kisterig på at sælge bøger og holde foredrag om kristendom og evangelisme. Og hun prædiker faktisk en noget særlig version af kristendommen, som hedder prosperity theology eller fremgangsteologi på dansk. Den foreskriver en sammenhæng mellem formue og Guds velsignelse. De, der ikke er rige og savner guds velsignelse, skal blot tro og bede, og så vil Gud skænke dem velstand.

Ansættelsen af Paula White får kritik fra flere sider, og der bliver særligt sat spørgsmålstegn ved graden af sekulariseringen i det amerikanske samfund.

- TV-præst Paula White er uegnet til at fungere som rådgiver for initiativet tro og mulighed i Det Hvide Hus. Hun har ingen erfaring med regeringstjeneste eller offentlig tjeneste [...] I stedet har hun arbejdet i det skjulte for at påvirke politik, der diskriminerer kvinder, LGBTQ-folk og religiøse mindretal, udtaler Rachel Laser, direktør for Americans United, der arbejder for adskillelse af kirke og stat, i en pressemeddelelse.

Donald Trump og Paula White har kendt hinanden siden 2002, hvor hun bad for ham og deltagerne i hans reality-program 'The Apprentice' inden optagelserne.

Flere fremhæver, at Donald Trump med ansættelsen forsøger at tækkes de kristne vælgere, der ofte beskrives som hans kernevælgere. Men Paula Whites brogede menighed tæller flere latin- og afroamerikanere, der har følt sig fortørnet over Paula Whites nye rolle som religiøs rådgiver for en præsident, der ikke altid taler minoriteternes sag.

Flere hundrede skulle allerede have forladt hendes menighed i Florida.

De kristne stemmer Trump

(Arkiv) Donald Trump ser til, mens Hillary Clinton taler ved en debat mellem de to kandidater under valgkampen 2016. (Foto: © Rick Wilking / Reuters © Scanpix)

Ser man på valgresultatet fra præsidentvalget i 2016, hvor Donald Trump som bekendt var oppe imod den demokratiske kandidat Hillary Clinton, er det tydeligt, at Trump har et publikum blandt religiøse vælgere.

På sin vis var det de hvide evangelikale, der købte ind på Trumps mantra om at gøre Amerika fantastisk igen. 81 procent af disse højrekristne stemte på republikaneren, mens Hillary Clinton fik flest stemmer i de større byer. Trump havde succes i landområderne, og så valgte 58 procent af de moderat kristne og 52 procent af de katolske vælgere Trump, mens 71 procent af jøderne og 68 procent af de, som ikke bekender sig til en religion, var på Hillary Clintons side.

Donald Trump satte sig også på 53 procent af vælgerne på 45-64 år samt den samme andel vælgere på 65 år og ældre. Økonomisk set havde Clinton til gengæld størst succes hos de mindre bemidlede, og Trump klarede sig bedst hos gruppen, der tjener mellem 339.000 og 679.000 kr. om året.

Så det giver mening, at præsidenten søger rådgivning hos en pastor, der prædiker sammenhæng mellem formue, religion og lykke.

Opdatering. Tidligere fremgik det af artiklen, at den danske version af prosperity theology hedder velstandsteologi. Den korrekte term er fremgansteologi.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk