Trump har lagt sig ud med begge Watergate-journalister, men er stadig præsident

Journalisten Bob Woodward har udgivet en bog om Trump, og så lytter alle - bortset fra præsidentens støtter.

Donald Trump bliver udskammet af sine nærmeste i en ny bog af en anerkendt journalist. Men eksperter mener ikke, at bogen kommer til at rykke det store (arkivfoto). (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

Næsten alle præsidentens mænd medvirker i en ny bog med den maleriske titel "Frygt". Og forfatteren bag bogen om den "frygtede" præsident, Donald Trump, er ingen ringere end Richard Nixons nemesis, Watergate-journalisten, Bob Woodward.

Bogen udkommer - og måske ikke helt tilfældigt - den 11. september. Den dato har verden før været af lave, og hvis man skal tro det uddrag af bogen, som avisen the Washington Post bringer i dag, kan den måske være det igen.

Bogen bygger ifølge Bob Woodward på mere end 100 timers båndede interview med nuværende og tidligere ansatte i Det Hvide Hus, fra stabschefen og nedefter, over ministre og højtstående politikere, der har deres gang i og omkring det ovale kontor.

Og billedet, som læserne står tilbage med, er, at Donald Trump er hidsig, uvidende, megalomanisk og impulsstyret. Det er et billede, der er velkendt. Men bogen gør det med "en vægt og en detaljegrad, der er større end hidtil," siger DR Nyheders USA-korrespondent Steffen Kretz.

- Bogen vil blive brugt af Trumps modstandere som bevis på, at han er uegnet som præsident og til fare for nationen, fortsætter han.

Navnet Woodward

Men kilderne har kun medvirket i bogen under den betingelse, at Bob Woodward ikke må afsløre, hvor han præcist har de forskellige informationer fra. Mange af kilderne medvirker anonymt, og Donald Trump har ikke været sen til at kalde det for ren fiktion, hvad den hæderkronede Bob Woodward har skrevet om ham og hans nærmeste.

Kilderne er ifølge Trump opdigtede og "deres citater bedrag og et svindelnummer over for offentligheden."

Men i modsætning til tidligere forfattere, der også har været tæt på Donald Trump og kritiseret hans ledelsesstil og format, har Woodward navnet med sig.

- Bogen kommer fra en forfatter og en journalist, der har skrevet kritiske bøger om ikke færre end otte præsidenter fra begge partier, siger Steffen Kretz.

Bob Woodward var afgørende for afsløringen af tidligere præsident Richard Nixons andel i aflytninger og indbrud i Demokraternes hovedkvarter. Sammen med sin kollega Carl Bernstein leverede Woodward afsløring på afsløring af aflytningen af hovedkvarteret og det efterfølgende forsøg på at slette sporene.

Demokraternes hovedkvarter lå i Watergate-bygningen, og afsløringerne, der for 45 år siden endte med at vælte Nixon, fik navn derefter.

Watergate 2.0?

Men Bob Woodward er ikke den første af Watergate-journalisterne, som Donald har været efter. I august har Trump blandt andet på Twitter langet ud efter CNN og Carl Bernstein, som han beskyldte for at "opfinde historie efter historie."

– Bernstein, en mand, som lever i fortiden og tænker som en degenereret idiot, skrev Trump og tilføjede, at journalisten er til grin i hele landet.

Men Donald Trump, demokratisk valgt præsident i et af verdens største demokratier, er præsident endnu. Sine mange fjender og tvisten med de to journalister til trods, "kommer der ikke til at ske en pind rent politisk", siger Anders Agner Pedersen, redaktør på netmediet Kongressen.com.

- Dem, der synes, at han er en katastrofe genkender alt, hvad der står i bogen. Hans støtter derimod ser et elitært angreb på en forrygende mand, fortsætter Anders Agner Pedersen.

USA har ikke de samme regler for bagvaskelse, som man har i Danmark og Europa, så ikke engang perlerækken af tidligere allierede, der bliver lovet amnesti ved domstolene for deres vidneudsagn, har indtil videre kunne true Trumps magtposition.

- Tilhængerne vil afskrive bogen som endnu et angreb fra det etablerede Washington og deres mand i Det Hvide Hus, forklarer Steffen Kretz.

'Det værste job'

Woodward skriver i bogen om unavngivne kilder i Det Hvide Hus, der kalder Trump for "en idiot" og "en løgner".

Der er slet og ret "kaos" i Det Hvide Hus, der er ramt af et "nervøst sammenbrud". Trump fik ifølge bogen pludseligt et ønske om at likvidere Syriens præsident Bashar Al-Assad, efter at Assad i april 2017 havde brugt kemiske våben mod civile.

Forsvarsminister Mattis sagde, at han ville gå i gang med at se på det. Men i stedet udviklede Mattis så planen om et begrænset luftangreb, der ikke var en personlig trussel mod Assad.

Trump afviser, at han skulle have krævet Assad likvideret:

- Jeg har end ikke overvejet det, sagde præsidenten i dag ifølge Ritzau ved en presseseance i Det Ovale Værelse i en anden anledning.

Woodward skriver også, at rådgivere har svinet præsidenten til bag hans ryg. Stabschef John Kelly har kaldt Trump "en idiot" og sagt, at "vi er i Crazytown".

- Dette er det værste job, jeg har haft, skal Kelly blandt andet have sagt.

Intet at beklikke

Trump har efterfølgende tweetet udtalelser fra både Kelly og Mattis, der begge nægter at have ytret de kritiske holdninger til Trump. Og da de fleste af kilderne optræder anonymt i bogen, "så hænger alt på forfatterens renomme og troværdighed," siger Anders Agner Petersen.

Men fordi forfatteren hedder Bob Woodward og har en lang glorværdig karriere bag sig, er der ingen grund til at beklikke troværdigheden af indholdet, siger Steffen Kretz:

- Han er en forfatter med ekstraordinær tyngde og adgang til stort set alle relevante kilder. Kilderne ved, at deres modstandere medvirker i bogen, og derfor gør de det også selv.

Bob Woodward er anerkendt som en af de dygtigste journalister og forfattere i USA. Han har styr på sit fag, og han har en kildeadgang og indsigt som få andre. Præsidenter lige fra Bill Clinton til Barack Obama har måttet læse historier og hemmeligheder om dem selv fra Woodwards pen uden at kunne beklikke et ord.

- Woodward er kendt for at være både utroligt seriøs og saglig i sin måde at dække præsidenter. Der er ingen der synes, at det er sjovt, når Woodward har dem under luppen, siger Anders Agner Pedersen.

En anerkendt journalist har skrevet endnu en afslørende bog om forholdene i Trumps Hvide Hus, men spørgmålet er, om den ændrer noget blandt præsidentens støtter. Indtil videre er Trump stadig præsident.

Facebook
Twitter