Trump har skudt valgkampen i gang. Og det er tydeligt, hvem han går efter

Donald Trump ser Ron DeSantis som sin største konkurrent, selvom han ikke har meldt sit kandidatur ud endnu.

Lørdagens vælgermøde i Waco, Texas var det første af slagsen i Trumps kampagne for at blive USA's næste præsident i 2024. (Foto: © SUZANNE CORDEIRO, Ritzau Scanpix)

Der var flere vigtige emner, som Donald Trump skulle nå at runde på 90 minutter.

På en flyveplads i Waco, Texas blev der nemlig afholdt det første vælgermøde i Trumps 2024-kampagne lørdag aften. Sloganet er det samme som sidst: "Make America Great Again".

Men for at få lov til at føre det ud i livet, skal Trump først nomineres som Det Republikanske Partis præsidentkandidat. En opgave, som Trump allerede er godt i gang med at kæmpe for.

Og her er der især én mand, der lader til at være Trumps største frygt. Floridas guvernør Ron DeSantis.

Trumps fortjeneste?

Indtil videre er der kun tre republikanere, der officielt har meldt deres kandidatur til præsidentvalget i 2024. Det er Donald Trump, tidligere FN-ambassadør Nikki Haley, og tech-direktøren Vivek Ramaswamy.

Floridas guvernør, Ron DeSantis, har endnu ikke offentliggjort, at han stiller op til præsidentvalget i 2024. Alligevel lader han til at være Trumps største konkurrent lige nu. (Foto: © GIORGIO VIERA, Ritzau Scanpix)

Og så er der naturligvis rygter, som der altid er, under et præsidentvalg. Et af de rygter er, at Floridas guvernør Ron DeSantis har planer om at stille op. Det er blandt andet, fordi han har haft medvind de seneste år, og fordi han er utrolig populær blandt den republikanske vælgerbase.

Og netop dét lader Donald Trump til at være meget klar over. Derfor lagde han også sin kampagne ud med at gå benhårdt efter den 44-årige republikaner.

- Florida var utrolig succesfuld i mange år, også lang tid før denne her fyr blev guvernør, lød det blandt andet fra Trump i et forsøg på at tale guvernøren ned.

  • Medlem af Repræsentanternes Hus, Marjorie Taylor Greene fra Georgia, var også med til vælgermødet i Waco. Texas. Hun var der med sin kollega Matt Gaetz for at "redde USA", som hun skrev på Twitter. (Foto: © SUZANNE CORDEIRO, Ritzau Scanpix)
  • MyPillows direktør, Michael Lindell, var også på talerstolen. Han blev for alvor blev kendt under Stop the Steal-kampagnen i 2020, efter Trump tabte præsidentvalget. (Foto: © SUZANNE CORDEIRO, Ritzau Scanpix)
  • "Det har været en heksejagt fra dag ét af," lød det fra Donald Trump, i forhold til de anklager, han er under. (Foto: © Brandon Bell, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Ifølge den tidligere præsident, så er det takket være ham, at Ron DeSantis overhovedet blev valgt som guvernør tilbage i 2019.

- Jeg planlagde vælgermøder for Ron. Det var os, der fik ham nomineret. Og så fik vi ham valgt bagefter, sagde Trump.

I et interview med mediet Newsmax fredag, sagde Trump at DeSantis var "ude af politik", indtil Trump greb ind og hjalp ham. Og at DeSantis er illoyal, fordi han ikke har afvist at stille op mod Trump.

Den tidligere præsident understregede samtidig, at en alliance mellem de to var meget usandsynlig.

Heurover siger kilder tæt på Trump-kampagnen til RealClearPolitics, at personer, der arbejder for eller med Ron DeSantis, vil blive udelukket fra både Trumps kampagne og et job i Det Hvide Hus, hvis han skulle gå hen og blive præsident igen.

Heksejagten

Der blev ikke talt meget om de øvrige kandidater, som tilsyneladende ikke bekymrer den tidligere præsident. Til gengæld addresserede han hurtigt elefanten i rummet. Nemlig de mange anklager, der er mod ham lige nu.

Donald Trump er blandt andet anklaget for at betale tys-tys-penge til pornoskuespilleren Stormy Daniels. Han undersøges også for sin håndtering af klassificerede dokumenter og sit forsøg på at omstøde resultatet af præsidentvalget tilbage i 2020.

Det er alt sammen en del af en "heksejagt", gentog den tidligere præsident, og beskrev sig selv som "den mest uskyldige mand i USA's historie".

- Hvis ikke vi vinder det næste valg, så tror jeg virkelig på, at vores land er dødsdømt, sagde han, blandt andet med hentydning til retssystemet han beskriver som "korrupt".

Vælgermødet i Waco, Texas fandt sted samtidig med, at byen markerer 30-årsdagen for Waco-massakren, og var det første i primærvalgkampen, der skal finde præsidentkandidater for både Det Republikanske Parti og Det Demokratiske Parti.