Trump hylder Kina efter topmøde

Xi siger i erklæring, at topmøde med præsident Donald Trump i Florida havde "en helt enestående betydning".

Den kinesiske præsident Xi Jinping sammen med USA's præsident Donald Trump i West Palm Beach, Florida,. (Foto: Jim WATSON © Scanpix)

Præsident Donald Trump havde gemt sin ophidsede antikinesiske Twitter-retorik helt væk, da han mødtes med den kinesiske leder, Xi Jinping. Kina blev i stedet hyldet som en modpart, som USA har et "fremragende" forhold til.

- Vi har gjort fantastiske fremskridt i vores forhold til Kina, hedder det i erklæringerne fra Trump ved afslutningen af første møde med den kinesiske præsident på den amerikanske leders private feriested Mar-a-Lago i Florida.

Den venlige og opbyggelige tone fra Trump står i kontrast til de fordømmelser, som han fremsatte om Kina under valgkampen.

Her anklagede han kinesere for at "voldtage" den amerikanske økonomi. Han lovede at indføre en hård told for at rette op på, hvad han kaldte uretfærdige økonomiske relationer.

Xi gengældte de varme ord fra Trump og sagde, at deres topmøde havde "en helt enestående betydning".

Han takkede Trump mange gange for den varme velkomst, han havde fået, og inviterede sin vært til Kina senere på året. En dato er endnu ikke fastsat.

- Vi kom til en gensidig forståelse, hedder det i udtalelserne fra Xi.

Børnebørn sang en ballade

Den gode forståelse var der også bag kulisserne, hvor den amerikanske præsidents børnebørn sang en traditionel kinesisk ballade for Xi og fik ros i et tweet fra deres "meget stolte" mor, Ivanka.

- Både stemningen og kemien mellem de to ledere var positiv. Det var deres fælles tilgang til mødet, som var afgørende for tonen, siger den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, og tilføjer:

- Vi har det alle godt med udfaldet af dette topmøde.

Trump informerede om angreb

USA's handelsminister, Wilbur Ross, siger til Reuters, at kineserne under besøget viste interesse for udspil, som vil mindske Kinas handelsoverskud, da landet dermed kan bekæmpe inflation.

- Det er første gang, at jeg har hørt dem tale om det i en bilateral sammenhæng, siger han.

Ross afviste at svare på spørgsmål om, hvorvidt USA vil slå ned på Kinas manipulation af dets valutakurs.

Trump skal personligt have informeret Xi om USA's angreb på en syrisk flybase fredag. De kinesiske reaktioner på angrebet har været tilbageholdende.

USA og Kina er blevet enige om at samarbejde om et forsøg på at begrænse Nordkoreas atomvåbenprogram.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter