Trump i bidsk angreb på sin egen justitsminister

Jeff Sessions og Donald Trump er raget uklar. Igen.

(Arkiv) Jeff Sessions (th) og Donald Trump bærer her matchende slips, men siden udnævnelsen af Sessions som justitsminister har de to ikke kunne enes om meget. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

Den amerikanske justitsminister Jeff Sessions er udsat for endnu et angreb fra sin chef, præsident Donald Trump, som flere gange har kritiseret Sessions for ikke at stoppe den igangværende undersøgelse af russisk indblanding i præsidentvalgkampen i 2016.

Senest går Trumps kritik på, at domstolene giver mildere straffe, hvis en sigtet samarbejder med anklagemyndigheden, som det - ifølge Trump - er sket med hans tidligere advokat Michael Cohen.

- Jeg har indsat en justitsminister, som aldrig har været i stand til at styre sit ministerium, sagde Trump.

DR Nyheders USA-korrespondent, Lillian Gjerulf Kretz, kalder Jeff Sessions for en "boksebold" for Donald Trump:

- Præsidenten har direkte sagt, at hvis han vidste, at Jeff Sessions ville erklære sig inhabil i Ruslandsundersøgelsen, så havde han valgt en anden justitsminister. Og undersøgelsen ville have været stoppet nu, siger hun.

Sessions svarer igen

Undersøgelsen, som efterforsker Robert Mueller leder, har allerede fået flere af Trumps nærmeste allierede i fedtefadet, seneste Trumps tidligere kampagnerådgiver Paul Manafort.

Derfor er det langt fra første gang, Donald Trump revser Jeff Sessions offentligt, men justitsministeren udsendte i går en udtalelse, hvor han tager til genmæle og understreger, at han ikke tillader sit ministerium at blive politiseret.

- Jeg har styret Justitsministeriet siden den dag, jeg tiltrådte. Derfor har vi haft ubetinget succes med at gennemføre præsidentens agenda, der sikrer amerikanernes sikkerhed og rettigheder, begrænser voldelig kriminalitet, overholder vores immigrantlovgivning, sørger for økonomisk vækst og øger religionsfriheden, lyder det fra Jeff Sessions i et interview med CBS News.

Bliver han fyret?

Det har for kort tid siden fået Trump til tasterne og tweete, at Sessions i stedet bør undersøge den korruption, der foregår på den anden side - underforstået hos Demokraterne:

- "Justitsministeriet vil ikke lade sig påvirke af politiske dagsordener," det er da fantastisk Jeff (Sessions), det er, hvad alle vil have. Så kig istedet for på al den korruption, der foregår "på den anden side", inklusive slettede emails, (tidligere FBI-direktør, James) Comey's løgne og læk, (efterforsker, Robert) Muellers konflikter, (tidligere FBI-vicedirektør, Andrew) McCabe, (tidligere FBI-ansatte Peter,) Strzok og (Lisa) Page, skriver Trump.

Oplysninger og navne i parentes er tilføjet af DR Nyheder.

Lillian Gjerulf Kretz vurderer, at striden mellem præsidenten og justitsministeren kan føre til, at den ene af dem bliver gået - Justitsministeren naturligvis - men ikke lige med det første.

- Der er ikke ret mange, der tror på, at præsidenten vil fyre ham lige nu. Der er ingen tvivl om, at præsidenten ønsker ham hen, hvor peberet gror. Men der er et midtvejsvalg i Kongressen til november, og der er også en Højesteretsdommer, der skal godkendes. Alt det vil komme i fare, hvis han fyrer Sessions, siger Lillian Gjerulf Kretz.

Jeff Sessions valgte i marts 2017 at erklære sig inhabil i sagen om Ruslands indblanding i præsidentvalget og har overladt ansvaret til vicejustitsminister Rod Rosenstein.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk