Trump i historisk tale: 'Ufødte børn har aldrig haft en stærkere forsvarer i Det Hvide Hus'

Det er første gang, at en siddende amerikansk præsident er med i antiabort-demonstration.

Præsident Trump slår fast, at han er en præsident, der er stor modstander af abort. (Foto: © LEAH MILLIS, Scanpix)

I dag marcherer tusindvis af abortmodstandere gennem den amerikanske hovedstad, Washington D.C.

Det er der sådan set ikke noget nyt i. Den såkaldte March for Life (march for liv red.) har været en årlig begivenhed de seneste 47 år.

Men marchen i år er alligevel historisk. For for første gang nogensinde er det nemlig med en siddende amerikansk præsident på deltagerlisten.

For kort tid siden indtog præsident Trump talerstolen i centrum af den amerikanske hovedstad. Her var tusindvis af abortmodstandere i alle aldre troppet op for at høre præsidenten.

- Ethvert barn er en gave fra Gud, lød det fra Trump, der sagde, at han var stolt af at stå ved abortmodstandernes side.

- Ufødte børn har aldrig haft en stærkere forsvarer i Det Hvide Hus, lød det endvidere fra præsidenten foran tusinder af jublende fremmødte.

Har allieret sig med kristne kræfter

Trump-administrationen har allieret sig med anti-abort-marchen på måder, der hidtil har været usete for en amerikansk præsident.

Hvor tidligere republikanske præsidenter måske har været fristet, så har de holdt sig fra at vise deres opbakning direkte.

- Men Trump er for kristne evangelister blevet anti-abort præsidenten. Og i dag fyrer han gevaldigt op under de vælgere, fortæller Lillian Gjerulf Kretz, DR's USA-korrespondent, der er tilstede ved dagens march i den amerikanske hovedstad.

For to år siden deltog Mike Pence som den første siddende amerikanske vicepræsident nogensinde ved marchen, der har som hovedformål at få omstødt retten til abort.

  • Amerikanere fra rundt omkring i USA er valfartet til dagens march. (Foto: © Lillian Gjerulf Kretz)
  • Der er deltagere i alle aldre, fortæller Lillian Gjerulf Kretz. (Foto: © Lillian Gjerulf Kretz)
1 / 2

Sidste år optrådte præsident Trump på storskærm med en video, men i år blev det så til personlig deltagelse fra præsidentens side.

- I dag bruger millioner af ekstraordinære kvinder deres ret til at kæmpe for den første rettighed i uafhængighedserklæringen - retten til liv, lød det fra præsident Trump i sin tale.

Her lagde han vægt på at understrege de initiativer, som hans regering har sat i verden for at begrænse muligheden for at få foretaget en abort rundt omkring i USA.

- Trump taler direkte til sin base, når han som den første præsident nogensinde direkte deltager i den her march, siger Lillian Gjerulf Kretz. Abortspørgsmålet har nemlig afgørende betydning for de kristne evangelister.

- Han får brug for, at netop den vælgergruppe møder talstærkt op i stemmeboksen, når der er præsidentvalg til november, siger hun.

Har fået millionindsprøjtning

For to årtier siden beskrev Donald Trump sig selv som en stor tilhænger af retten til abort. Men som politiker har han skiftet kurs og har fået tilslutning fra indflydelsesrige grupper, der kæmper for "retten til liv", som de kalder det.

Herunder organisationen Susan B. Anthony List, som fornyligt støttede præsident Trump med en ny kampagne for at få ham genvalgt, skriver det politiske magasin Politico.

Og organisationen er ikke ubetydelig.

Susan B. Anthony List annoncerede i sidste uge, at man vil kaste 350 millioner kroner ind i kampen for at få amerikanerne til at sætte deres kryds ved præsident Trump og andre republikanske politikere.

Gruppens formand, Marjorie Dannenfelser, siger, at præsidentens deltagelse i dagens demonstration "signalerer et vendepunkt for anti-abort-bevægelsen".

Tiltrængt fokusskift

Mens præsident Trump i dag indtog scenen i det centrale Washington, så fortsatte rigsretssagen imod ham en kort gåtur derfra i den amerikanske kongres.

Udover at give ham muligheden for at appellere til en stor vælgergruppe, så giver dagens march også præsidenten chancen for at tale sin sag i en stærk kulisse af tilhængere, påpeger Lillian Gjerulf Kretz.

- Mens Kongressen er ved at afgøre hans politiske skæbne, kan han stå i et folkehav af tilhængere og male et billede af, at mens Washingtons elite af politikere har travlt med deres - ifølge præsidenten - heksejagt, så kæmper Trump for de ting, der er vigtige for kristne amerikanere, siger korrespondenten.

Ilyse Hogue, der er formand for NARAL Pro-Choice America, der kæmper for retten til abort, beskriver præsidentens deltagelse som et stunt:

USA-korrespondenten påpeger, at præsident Trump har udnævnt rekordmange anti-abort-dommere og fået strammet grebet om offentlige midler, som går til at hjælpe kvinder, der får foretaget en abort.

- Abort bliver et helt centralt emne for mange vælgere ved det kommende valg. Og de grupper af samfundet, der støtter Trump af den årsag, de ser fire år mere som muligheden for at få omstødt retten til abort i USA, siger hun.