Trump i Irak lover soldater første lønforhøjelse i mere end 10 år - det passer bare ikke

Lønnen til amerikanske soldater er steget støt de sidste 10 år.

- I beskytter os. Vi vil altid beskytte jer. Og det har I lige set, for I har lige fået en af de største lønforhøjelse, I nogensinde har fået. I har ikke fået en i mere end 10 år. Og vi har givet jer en stor en. Jeg har givet jer en stor en.

Sådan lød det fra den amerikanske præsident, Donald Trump, da han i går holdt tale for de amerikanske soldater, der er udsendt til al Asad-luftbasen i Irak.

Problemet med præsidentens ord er bare, at de ikke passer.

De ansatte i USA's forsvar, herunder soldater, står rigtigt nok til at få hævet deres løn med 2,6 procent fra årsskiftet. Men det er ikke første gang i mere end 10 år, at beløbet nederst på lønsedlen bliver højere.

Soldaterne har nemlig fået hævet deres løn hvert år de sidste 10 år - og også sidste år, hvor Donald Trump også var præsident. Her steg den med 2,4 procent.

I løbet af de sidste 10 år er lønnen faktisk steget med højere procentsatser. Den største stigning skete fra 1. januar 2009, hvor lønnen blev justeret med 3,9 procent. Det viser tal fra det amerikanske forsvarsministerium.

Men i sin tale fortsatte Donald Trump alligevel med at uddybe, hvad der lå til grund for den ekstra vægt i lønposen:

- Der var mange, der sagde, at vi godt kunne gøre det mindre. Jeg sagde 'Nej. Lad os gøre det til 10 procent. Lad os gøre det til mere end 10 procent'.

- For der er gået længe. Der er gået mere end 10 år. Det er lang tid siden, lød det fra præsidenten.

Det er ikke første gang, at præsidenten har talt usandt om at hæve lønnen for soldater. Også i maj påstod han, at han havde godkendt den første lønforhøjelse for forsvaret i 10 år.

Uanmeldt besøg med førstedamen

Talen fra Donald Trump faldt under præsidentens første besøg hos soldater, der gør tjeneste i et land, der er præget af konflikt.

Besøget hos de amerikanske soldater var uanmeldt og med sig havde han førstedame Melania Trump. Præsidentens fly, Air Force One, landede med slukket lys og vinduesskærmene trukket ned klokken 19.16 i går lokal tid.

  • De amerikanske soldater tog selfies med præsidenten, der var på sit første besøg i en krigszone. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)
  • Donald Trump og førstedame Melania Trump landede på luftbasen med lyset slukket og vinduesskærmene trukket ned. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)
  • Præsidenten holdt tale for de soldater, der er udsendt som en del af et træningsbidrag til de irakiske sikkerhedsstyrker. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)
  • Udover at holde tale og tage selfies holdt præsidenten møder med militærledere på basen. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)
1 / 4

Soldaterne er udsendt til militærbasen som led i krigen mod Islamisk Stat. På basen træner de amerikanske soldater blandt andet de irakiske sikkerhedsstyrker, ligesom også danske soldater uddanner den irakiske hær fra basen.

Det er bare en uge siden, at Donald Trump meddelte, at han har besluttet at trække alle amerikanske soldater hjem fra Syrien, hvor han mener, at Islamisk Stat er blevet besejret.

Men den amerikanske præsident gjorde det klart på besøget på militærbasen, at han overhovedet ikke har planer om at trække USA's soldater ud af Irak.

- Faktisk kunne vi bruge det som en base, hvis vi ville gøre noget i Syrien, lød det fra ham.

Facebook
Twitter