Trump i Israel: Folk har fået nok af blodsudgydelser

USA's præsident mener, at der netop nu er en sjælden mulighed for fred i regionen.

En uhyre sjælden begivenhed - måske endda hidtil uset - har i dag fundet sted i Israel.

Et fly med den amerikanske præsident om bord er landet i lufthavnen Ben Gurion efter et statsbesøg i Saudi-Arabien, som ikke anerkender Israel som land.

De to lande har slet ikke diplomatiske forbindelser, og der er ingen direkte flyforbindelser mellem dem.

Efter ankomsten til Israel holdt præsident Donald Trump en kortfattet tale, hvor han fortalte, at han under sit besøg i Saudi-Arabien har fundet nye grunde til at nære håb om fred i regionen.

- Der er et stort ønske om fred i Mellemøsten. Folk har fået nok, de har fået nok af blodsudgydelser og drab. Så vi forventer nogle interessante samtaler, sagde han ifølge internationale nyhedsbureauer.

- Foran os har vi en sjælden mulighed for at bringe sikkerhed, stabilitet og fred til denne region og til dets folk, sagde han også.

Det amerikanske flag vejrer i dag side om side med det israelske flere steder i Jerusalem som en velkomsthilsen til Donald Trump. (© DR Nyheder)

Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, der er med på rejsen, fortæller, at Donald Trump er villig til at lægge en personlig anstrengelse for at sikre fred mellem israelerne og palæstinenserne.

Men det kræver, at begge parter er villige og seriøse deltagere, understreger ministeren ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Program for Trumps første dag i Israel:

  • Møde med den israelske præsident, Reuven Rivlin.

  • Besøg i Gravkirken - også kendt som Den Hellige Gravs Kirke - som er bygget på Golgata i Jerusalem, hvor Jesus ifølge kristne traditioner blev begravet.

  • Besøg ved det jødiske bedested Grædemuren, der også betegnes som Vestmuren.

  • Møde med den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu.

Netanyahu: Trump er en sand ven

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, stod klar på landingsbanen for at tage imod USA's præsident.

Også han holdt en kort tale ved modtagelsesceremonien og kaldte Donald Trump "en sand ven" af Israel.

Premierministeren sagde blandt andet, at han håber, at "en israelsk premierminister en dag kan flyve fra Tel Aviv til Riyadh."

- Må dit første besøg i vores region vise sig at blive en historisk milepæl på vejen mod forsoning og fred, sagde premierministeren.

I sine tale omtalte Benjamin Netanyahu konsekvent det amerikanske præsidentpar ved deres fornavne, Donald og Melania, og efterfølgende har hans stab delt et foto på Twitter, hvor han selv, Donald Trump og deres respektive hustruer alle giver hånd.

Efterfølgende har han takket Donald Trump, fordi han er den første amerikanske præsident, der har valgt Israel som destination på sin første officielle rejse som præsident.

Tætpakket program

Blot en time efter landingen i Ben Gurion lettede det amerikanske præsidentpar i deres medbragte helikopter med retning mod Jerusalem og blandt andet Grædemuren.

Forinden holdt han dog et møde bag lukkede døre med den israelske præsident og udpegede Iran som en stor trussel, og derefter gik turen videre til Gravkirken, der er et af de mest betydelige kristne helligdomme.

En journalist fra CNN har delt denne video fra besøget:

https://twitter.com/DaniellaMicaela/status/866634278871814145

Tirsdag skal Donald Trump mødes med præsidenten for det palæstinensiske selvstyre, Mahmoud Abbas.

Da sidstnævnte i marts besøgte Det Hvide Hus i Washington udtalte Donald Trump med stor selvsikkerhed, at det i hans optik "måske ikke vil være så svært" at lande en fredsaftale mellem israelerne og palæstinenserne, som folk har troet i årenes løb.

Se flere billeder fra præsidentparrets første timer i Israel herunder:

  • Air Force One i lufthavnen Ben Gurion, da Donald Trump tog hul på sit 28 timer lange besøg i Israel og det palæstinensiske selvstyre. (Foto: Abir sultan © Scanpix)
  • Præsidentparret stiger om bord i deres helikopter efter en modtagelsesceremoni i Ben Gurion-lufthavnen uden for Tel Aviv. Næste stop: Jerusalem. (Foto: Abir sultan © Scanpix)
  • Præsident Donald Trump og præsident Reuven Rivlin giver hånd efter et fælles pressemøde i Jerusalem. (Foto: Thomas coex © Scanpix)
  • Præsidentens datter, Ivanka Trump, og hendes mand, Jared Kushner, der er seniorrådgiver for præsidenten, er med i Jerusalem. (Foto: Thomas coex © Scanpix)
  • Præsident Donald Trump med sin hustru, Melania Trump, bliver vist rundt i præsidenthaven af præsidenten selv, Reuven Rivlin. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)
  • Præsidentparret ved Gravkirken i Den Gamle By i Jerusalem. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)
1 / 6
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk