Trump i retten for at lyve om sin rigdom: 'Det er indblanding i valgkampen'

Donald Trump kaldte dog også de sidste fem minutter for "outstanding".

Retssagen er ene og alene et politisk angreb for at forhindre mig i at føre valgkamp, sagde Donald Trump om retssagen til den fremmødte presse. (Foto: © SPENCER PLATT, Ritzau Scanpix)

Donald Trump brugte sin mandag i en retssal i New York.

Den forhenværende amerikanske præsident er i korte træk anklaget for at have løjet om værdien af sit forretningsimperium.

Dermed har han ifølge New Yorks justitsminister bedraget banker og forsikringsselskaber for at få favorable lån og vilkår.

Men det er alt sammen pure opspind, der alene har til formål at forhindre Donald Trump i at føre valgkamp for at blive republikanernes kandidat til præsidentvalget i 2024, siger hovedpersonen selv.

- Det er indblanding i valgkampen for 2024. Det er aldrig set før i historien. De afholder mig fra at være på landevejen. Det er en forfærdelig situation for vores land, sagde Donald Trump til den fremmødte presse, da retsdagen var slut.

Trumps folk fundraisede under retssagen

Der er dog ikke noget krav om, at Donald Trump skal sidde i retssalen frem for at være ude at møde vælgerne, fortæller DR's USA-korrespondent Jakob Krogh.

- Han har ikke ret i, at retssagen spænder ben for hans valgkamp, for han behøver ikke at være stede i retten. Og man så faktisk også, at hans kampagnestab med det samme udnyttede hans tilstedeværelse i retten i dag til at fundraise, altså at få folk til at donere penge til Trumps kampagne. Det har de også gjort med succes ved tidligere retssager, siger Jakob Krogh fra New York.

New Yorks justitsminister Letizia James, der fører sagen, er demokrat, det er dommeren i sagen også, og de er valgt i en stat, der overvejende stemmer demokratisk. Men det er der ikke nødvendigvis noget usædvanligt i, forklarer Jakob Krogh.

- Sådan er systemet i USA. Senere i dag skal Hunter Biden, der er præsident Joe Bidens søn, for en dommer, der er udnævnt af Trump, i en sag, der føres af en anklager, der er udnævnt af Trump. Så det her system kan nogle gange føre til anklager om politisk slagside, siger han.

Trump: De sidste fem minutter var outstanding

Da retsdagen var slut, gentog Donald Trump overfor de klikkende kameraer og fremmødte journalister, at han er uskyldig.

- Bankerne elskede vores forretning, de elskede vores aftaler. De blev ikke snydt. De tjente mange penge. Der er ingen sag, der er ingen ofre - alle fik deres betaling. Det er en frygtelig sag, sagde den forhenværende præsident, der dog også noget overraskende takkede dommeren i sagen.

- De sidste fem minutter var outstanding. Som jeg - og alle andre til stede i retten - forstår det, så betyder det, at 80 procent af sagen falder for forældelsesfristen, hævdede Donald Trump.

Når Trump fandt roserne frem, så skyldes det, at dommeren gav Trump et lille håb, forklarer Jakob Krogh.

- Et af forsvarets argumenter har været, at dele af sagen er forældet, og til sidst i retsmødet indikerede dommeren, at han betragtede alle forhold, som foregik før 2014, for forældet. Og det var noget, der gjorde Trump og hans forsvarere glade, siger Jakob Krogh.

Dommeren i sagen har dog allerede fundet Donald Trump skyldig i den mest alvorlige anklage, nemlig at Donald Trump har overdrevet værdien af sit selskab og sine mange ejendomme, og nu mangler de resterende seks anklagepunkter at blive afgjort.

Sagen er en langvarig affære med store mulige konsekvenser for den forhenværende præsident.

- Både Trump og hans børn skal vidne i retten i denne sag, hvor Donald Trump altså kan risikere at miste kontrollen over sit selskab og sine ejendomme samt at miste retten til at drive virksomhed i New York, siger Jakob Krogh.

Udover et forbud mod at Trump kan gøre forretninger i New York, går statens justitsminister efter at få ham idømt en bøde på svimlende 1,7 milliarder danske kroner.

Retssagen forventes at køre frem til den 22. december.