Trump i skarp kritik af nedrivning af statuer: 'En nådesløs kampagne for at udslette vores historie'

Trump markerede USA's uafhængighedsdag med en tale ved det ikoniske Mount Rushmore.

Der blev ikke lagt fingre imellem, da den amerikanske præsident, Donald Trump, i nat dansk tid talte i anledning af den amerikanske uafhængighedsdag.

Han vil have stoppet de folkemængder, der den seneste tid har ødelagt historiske statuer og monumenter i USA. Og det brugte præsidenten det meste af uafhængighedstalen på at udtrykke i klare vendinger.

- Tag ikke fejl. Denne venstreorienterede revolution er skabt til at underminere den amerikanske kultur, lød det blandt andet fra Trump.

- Vores nation er vidne til en nådesløs kampagne for at udslette vores historie, bagvaske vores helte, slette vores værdier og indoktrinere vores børn.

Talen blev afholdt ved det historiske monument Mount Rushmore, der afbilder de fire tidligere præsidenter George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln.

Der har været forbud mod fyrværkeri ved monumentet i ti år, men Trump har sammen med South Dakotas republikanske guvernør, Kristi Noem, fået forbuddet ophævet. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

Udover formuleringer om "venstreorienteret fascisme", som præsidenten udtrykte det, så annoncerede Trump også planer om at få lavet en kæmpestor park fyldt med monumenter af dem, som Trump betegner som "fortidens helte".

Det er endnu uklart, hvor Trump mener, at sådan en park placeres.

Det er den amerikanske mand George Floyds død i politiets varetægt og de antiracistiske demonstrationer over hele verden, der har sat gang i en debat om navne og statuer. I USA er flere statuer blevet væltet eller fjernet. Det er statuer af mennesker, som demonstranterne mener, havde en racistisk baggrund.

Blæste til kulturkrig

Trump har fået stor kritik for nattens arrangement af flere årsager.

Kritikken går blandt andet på, at en stor menneskemængde havde fået grønt lys til at samle sig og lytte til talen på trods af coronaregler om afstand - og på trods af at USA lige nu er hårdt ramt af virusset.

Derudover mener mange, at præsidentens valg af placering for talen var helt skæv, fordi monumentet er blevet en del af debatten om statuer i USA.

Det fortæller Anders Agner, USA-ekspert og chefredaktør på Kongressen.com.

- Flere af de amerikanske præsidenter, som er en del af Mount Rushmore, har et noget blakket rygte i forhold til slaveriet, ikke mindst Thomas Jefferson. Trump har valgt det mest ikoniske sted at holde tale og blæste til kulturkrig for fuld skrue.

Donald Trump blæste til værdikamp under hans uafhængighedstale ved Mount Rushmore, fortæller USA-ekspert. (Foto: TOM BRENNER © Scanpix)

Trump lovede under talen at beskytte Mount Rushmore, og dem, der ødelægger statuer, vil blive straffet hårdt, lød det fra ham.

- Personer, der beskadiger statuer eller monumenter, får mindst 10 års fængsel. Og det gælder naturligvis også for vores smukke Mount Rushmore.

Og Trump vil fortsætte den snak længe endnu. For det er ren valgkamp, vurderer Anders Agner.

- Vi kommer til at høre den her diskussion fortsætte uafbrudt frem til valget i november.

- Alt, man forbinder med amerikansk storhed, er under pres i øjeblikket set med Trumps øjne. Det her er virkelig hjerteblod for mange af Trumps tilhængere, og det ved han godt. Det rammer lige ned i den patriotfølelse, som mange af Trumps tilhængere har, siger Anders Agner.

Flere tusind havde sikret sig en billet

Mount Rushmore har for den oprindelige befolkning i USA en helt særlig og hellig betydning, og det er endnu en af årsagerne til, at Trump har fået kritik for valg af lokation for nattens tale.

Mange oprindelige folk betragter Mount Rushmore som et billede på det land, som blev stjålet fra dem. Derfor var flere forud for arrangementet gået på gaden ikke langt fra monumentet.

Flere demonstranter prøvede at blokere adgangen til Trumps arrangement ved Mount Rushmore. (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS © Scanpix)

De ville have arrangementet stoppet.

- Præsidenten sætter vores folk i fare ved at holde et arrangement ved et af vores mest hellige steder, sagde lederen af et amerikansk indianerreservat.

Flere har udtrykt bekymring for, at arrangementet ville medføre et større udbrud af coronasmitte.

Omkring 7.000 mennesker havde sikret sig en billet.

En anderledes uafhængighedsdag

Uafhængighedsdagen i USA bliver hvert år markeret med fest og farver, men i år sætter Covid-19 en stopper for de fleste af traditionerne. Mange strande er lukket helt ned i weekenden, og flere planlagte parader er aflyst.

Og det er bestemt er ikke noget, Trump bryder sig om, fortæller Anders Agner.

- Det bliver en 4. juli med foden lidt på bremsen, hvilket ikke passer den amerikanske præsident særlig godt. Trump havde gerne set, at dagen i dag skulle være den store patriotiske hyldest, hvor man havde lagt coronakrisen bag sig og kunne komme ud og fejre amerikansk storhed. Sådan bliver det ikke helt.

Opfordringen fra de amerikanske myndigheder er, at amerikanerne skal blive hjemme og ikke tage ud for at fejre uafhængighedsdagen.