Trump i Texas: 'Måske gør jeg det. Går det ikke, gør jeg det sandsynligvis'

På en PR-tur til grænsen mod Mexico talte præsident Trump igen for at indføre national nødsituation for at få sin mur.

Donald Trump var omgivet af beslaglagte våben, narko og poser med dollar, da han talte i Texas. (Foto: LEAH MILLIS © Scanpix)

Der var skruet helt op for virkemidlerne, da USA's præsident Donald Trump i går rejste til McAllen i Texas på grænsen til Mexico for at samle støtte til en mur mellem landene.

Iført en "Make America Great Again"-kasket og omgivet af narko, penge og våben beslaglagt fra illegale indvandrere, deriblandt to guldbelagte pistoler, truede præsidenten igen med at indføre en "national nødsituation", hvis kongressen ikke bevilger penge til byggeprojektet.

Med sig havde han grænsebetjente, som går ind for muren, og pårørende til personer, som er blevet dræbt af migranter.

Donald Trump taler med Reggie Singh, hvis bror blev dræbt af migranter. De fremviste koster er konfiskeret af grænsepolitiet fra illegale migranter. (Foto: Jim WATSON © Scanpix)

Uden muren vil USA imødese "hårdt arbejde", "opslidende problemer", og "megen død", sagde præsidenten i sin forklaring på, hvorfor en nødsituation kunne komme på tale.

- Jeg har ikke gjort det endnu. Måske gør jeg det. Går det ikke, gør jeg det sandsynligvis. Jeg vil næsten sige helt afgjort, sagde Donald Trump.

Kan få adgang til milliarder

Den mulige nødsituation-erklæring er ikke kun symbolsk.

For erklæringen vil medføre adgang til adskillige milliarder dollar i en fond til hærens ingeniørsoldater og civile infrastrukturprojekter.

Ifølge flere amerikanske medier overvejer regeringen i stedet at kanalisere nogle af pengene ind i murprojektet.

Det sker, fordi Trump ikke er lykkedes med at overbevise kongressen om at afsætte 5,7 milliarder dollar til formålet på finansloven.

Stillingskrigen mellem Trump og USA's parlamentarikere har medført, at en fjerdedel af det amerikanske statsapparat er lukket ned på 21. dag.

Trump har hidtil nægtet at godkende en bevilling til at genåbne det, uden at der afsættes 5,7 milliarder dollar til muren. Men presset fra blandt andet 800.000 offentligt ansatte, som ikke får løn, er stigende.

Støtte til nødsituation

Imens Donald Trump i går fastslog, at "jeg har absolut ret til at erklære en national nødsituation", er der bred enighed om, at sådan en erklæring vil blive udfordret i retten.

Samtidig forventes også republikanske politikere at modsætte sig omallokeringen af midler.

I går fik præsidenten dog opbakning fra en prominent republikaner og fast støtte, senator Lindsey Graham.

Præsident Donald Trump gør honnør, da en U.S. Border Patrol-helikopter flyver over Rio Grande-floden. (Foto: LEAH MILLIS © Scanpix)

- Det er på tide for præsident Trump at bruge nødbeføjelser for at finansiere konstruktionen af en mur eller barriere på grænsen. Jeg håber, det virker, sagde senatoren.

Donald Trump siger selv, at han fortsat foretrækker en parlamentarisk løsning, men har samtidig fastholdt en konflikt med blandt andet det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus.

Således udvandrede han onsdag fra et møde med demokratiske toppolitikere og gav i går Demokraterne skylden for, at han har aflyst sin deltagelse i konferencen World Economic Forum i Davos i Schweiz.

Løsning uden om præsidenten

Ifølge DR's USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz er der ikke meget, der tyder på, at et politisk kompromis er muligt.

Demokraterne står fast på, at de ikke vil bruge skattekroner på en mur. De vil gerne tale om finansiering af andre former for grænsesikkerhed, men først når nedlukningen er slut.

Trump står lige så fast og mener, at nedlukningen er nødvendig for at presse Demokraterne til forhandlingsbordet.

- Besøget i McAllen var et forsøg på vende og vinde den offentlige mening, altså overbevise amerikanerne om, at muren er nødvendig for at beskytte landet, siger Lillian Gjerulf Kretz.

Hun peger på, at republikanerne indtil videre har stået bag præsidenten. Men efterhånden, som nedlukningen trækker ud, kan der komme et tidspunkt, hvor Kongressen søger at løse situationen uden om præsidenten.

- Som det her trækker ud, bliver senatorerne jo kimet ned i deres delstater af vælgerne, som kræver handling. Så hvor længe de kan holde til det, og hvor længe præsidenten kan holde til det, bliver spændende at følge, siger hun.

I går advarede FBI-agenternes fagforening om, at nedlukningen begynder at have konsekvenser for efterforskninger. De amerikanske fødevaremyndigheder har måttet udsætte kontroller. Og luftfartssikkerhedsinspektører er sendt på orlov.

I dag er den første lønningsdag, som springes over for de 800.000 statslige ansatte, der påvirkes af nedlukningen.

Facebook
Twitter