Trump imiterer terrorangreb i Paris: Forarger politikere og overlevere

Donald Trump får massiv kritik for sin kommentar om, at våben kunne have forhindret terrorangrebet i Paris i 2015.

Donald Trump simulerede med sin hånd, hvordan folk blev skudt ned under terrorangrebet i Paris i 2015, hvor 130 personer blev dræbt.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, møder skarp kritik i Frankrig efter sine bemærkninger om terrorangrebet i Paris i 2015 under en tale til våbenlobbyen NRA's kongres fredag.

Her sagde Trump, at Islamisk Stats terrorangreb i 2015, hvor 130 blev dræbt på spillestedet Bataclan og andre steder i Paris, ville have været en helt anden, hvis folk havde båret våben.

- Hvis en ansat eller kunde havde haft et våben, der var rettet i den anden retning, ville terroristerne være flygtet eller være blevet skudt. Og så havde det været en hel anden historie, ikke? sagde Trump fra talerstolen.

Den bemærkning har fået den franske udenrigsminister, Jean Le Drian, op af stolen.

- Fri cirkulation af våben i et samfund fungerer ikke som et værn mod terrorangreb. Tværtimod så muliggør det den form for angreb, siger den franske udenrigsminister.

Overlevende er chokeret

I talen simulerede Trump, hvordan folk blev skudt ned af terroristerne, og formede sin ene hånd som en pistol, der blev affyret.

- De tog sig god tid og skød folk én efter én. Bang. Kom herover. Bang. Kom herover. Bang, lød det fra Trump.

Sarah Kay genser Trumps tale fra i fredags.

- Jeg blev meget vred og meget chokeret, siger Sarah Kay fra 13onze15, en forening for overlevne og efterladte efter angrebet.

- Først troede jeg, at det ikke kunne være rigtrigt, men da jeg så, at han mimede, blev jeg frastødt. Han aner ikke, hvad vi gik igennem, siger hun.

Mathieu, Paris.

Også på gaden i Paris tager franskmænd afstand til den amerikanske præsident.

- Det er absurd og totalt uansvarligt at sige sådan, mener Mathieu.

- Det er at lægge ansvaret over på enkeltindivider og sige, at hvis de har en pistol, kan de gøre, hvad de vil med den.

Maxime Bertholet, studerende, Paris.

Maxime Bertholet, der er studerende, er enig.

- Hvis en havde haft en pistol, havde det nok stadig endt i en massakre. Denne person kan ikke påtage sig ansvaret helt alene.

Macron skal sætte grænser for Trump

Frankrigs præsident Emmanuel Macron var for nylig på officielt statsbesøg med sin hustru i USA, hvor Trump tog imod i Det Hvide Hus. De to præsidenter har et tæt forhold, men Macron bør sætte grænser, mener formanden for Socialistpartiet PS, Olivier Faure.

- De grænser skal af og til respekteres.

Også Manuel Valls, der var Frankrigs premierminister fra 2014 til 2016, kritiserer Trump.

- Det er uacceptabelt, at præsidenten fra et allieret land, som vi bekæmper terrorisme side om side med, og som selv har været et mål, kan komme med bemærkninger som er en fornærmelse mod mindet om terrorofrene.

FacebookTwitter