Trump inden Nato-møde: Macrons hjernedød-diagnose var 'meget modbydelig'

Den amerikanske præsident mener, at Frankrig har mest brug for forsvarsalliancen.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, understreger, at forholdet til den franske kollega, præsident Emmanuel Macron, fortsat er godt. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

Det var en "meget modbydelig" udtalelse, den franske præsident, Emmanuel Macron, kom med, da han for nylig betegnede Natos nuværende tilstand som "hjernedød".

Det mener den amerikanske præsident, Donald Trump, der i disse dage er i London for at fejre forsvarsalliancens 70-års jubilæum.

- Det er en alvorlig udtalelse, som er meget, meget modbydelig over for de andre 28 medlemslande, lyder det fra Donald Trump, som senere i dag skal mødes med sin franske kollega.

- Det kan man ikke gå rundt at sige om Nato, tilføjer han.

Frankrig har brug for Nato

Ifølge den franske præsident er der "ingen koordinering overhovedet" mellem USA og de europæiske allierede, når det kommer til de strategiske beslutninger.

- Det er på tide at vågne op, udtalte Emmanuel Macron i sidste måned til magasinet The Economist.

Men ifølge Donald Trump er den franske præsident ude på et sidespor med sin "meget fornærmende" udtalelse.

- Der er ingen, der har mere brug for Nato end Frankrig, siger præsidenten og understreger, at han godt kan se for sig, at franskmændene vælger at forlade det nordatlantiske forsvarssamarbejde.

- Jeg ser for mig, at han (præsident Macron, red.) bryder ud. Og han har mere end nogen anden brug for beskyttelse.

Præsident Trump med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, under dagens pressemøde. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

Brug for flere penge

Meldingen fra den amerikanske præsident kommer, blot få timer inden han skal mødes med de andre stats- og regeringschefer fra Nato-landene på Buckingham Palace.

Her skal de først til reception hos den britiske dronning Elizabeth, og derefter fortsætter aftenen hos premierminister Boris Johnson i Downing Street 10.

Først i morgen går det formelle møde mellem Nato-landene i gang. Og den amerikanske præsident har længe været kritisk over for, at langt størstedelen af medlemslandene ikke bruger to procent af bruttonationalproduktet (bnp) på forsvar, som ellers er målsætningen.

Det er Donald Trump fortsat. Og han mener, at målsætningen bør hæves til fire procent af bnp. USA er i dag det medlemsland, der bruger den største andel af sit bnp på forsvaret.

Men han understreger også, at han er blevet mere positiv stemt over for Nato-samarbejdet, end han var for blot få år siden.

- Jeg er blevet en større fan, fordi det er blevet mere fleksibelt, siger Donald Trump og peger på, at forsvarsalliancen har kastet sig over en række nye opgaver i den seneste tid.

Tyrkiet er en god ven

For nylig blev det eksempelvis besluttet, at rummet nu også skal være et såkaldt operationelt domæne for alliancen.

Det betyder til at begynde med, at rummet skal inddrages på lige fod med traditionelle kamppladser, der findes til lands, til vands, i luften og i cyberspace, når alliancen eksempelvis skal planlægge sine aktiviteter.

- Nato ændrer sig virkelig for tiden, siger Donald Trump.

Ud over Frankrig har Tyrkiet også skabt intern ballade i den seneste tid med sin militæroffensiv i det nordlige Syrien. Men ifølge den amerikanske præsident er forholdet til medlemslandet fortsat godt.

- Jeg kan lide Tyrkiet, og jeg kommer virkelig godt ud af det med præsidenten (Recep Erdogan, red.), siger han og møder opbakning fra Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

- Tyrkiet er et vigtigt medlem af alliancen, og det har været enormt vigtigt i kampen mod Islamisk Stat, siger han.

Her kan du høre, hvilke trusler Nato ifølge generalsekretæren står overfor: