Trump indfører nye sanktioner mod 14 personer i Iran

USA forlænger atomaftalen med Iran, men truer med at trække sig, hvis der ikke kommer ændringer i den.

Donald Trump vil have hjælp fra europæiske lande til at få rettet, hvad han mener er fejl i aftalen med Iran. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

Atomaftalen mellem USA og Iran får en sidste chance, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, netop har forlænget den.

Forlængelsen betyder, at aftalen gælder de næste 120 dage. Men hvis der ikke bliver rettet op på punkter i aftalen, som Donald Trump ser som fejl, vil han trække sig fra aftalen øjeblikkeligt, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Kravene til Iran
  • Som følge af aftalen skulle Iran blandt andet reducere antallet af aktive centrifuger, der kan berige uran, fra 19.000 til 6.104.
  • Iran skulle også reducere sine lagre af beriget uran fra 10.000 kilo til 300 kilo.
  • Iran forpligtede sig samtidig til at lade FN foretage inspektioner af de iranske atomanlæg, herunder også militære atomanlæg, med 24 dages varsel.
  • Et anlæg blev som følge af aftalen omlagt til et forskningscenter.
  • Aftalen lagde også restriktioner på salg af atomteknologi med fredelige formål til Iran frem mod 2025, ligesom også våbenembargoen mod Iran skulle opretholdes i fem år frem.

I den forbindelse opfordrer Trump en række europæiske lande til at støtte op om USA's forsøg på at "løse betydningsfulde fejl i aftalen, bekæmpe iranske agressioner og støtte det iranske folk".

Atomaftalen blev indgået i 2015, hvor Barack Obama var præsident i USA. Formålet med aftalen var at forlænge den tid, det ville tage Iran at udvikle en atombombe. På daværende tidspunkt var landet ifølge Det Hvide Hus blot to til tre måneder fra at have et fuldt udviklet atomvåben.

Aftalen betød altså, at Iran skulle afvikle sit atomprogram. I bytte skulle omverdenen løfte omfattende sanktioner mod landet.

Da Iran havde opfyldt kravene i aftalen blev syv af FN's resolutioner, der var rettet mod landet, taget ud af kraft.

Nye sanktioner

Så sent som i går sagde den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, at han forventede nye sanktioner mod Iran.

Men de sanktioner vil ikke i sig selv tage afsæt i, om Iran overholder atomaftalen eller ej. De vil tage afsæt i, at USA blandt andet mener, at atomaftalen mangler kontrol med iranske militærbaser, og at Iran ikke overholder "ånden" i aftalen.

Og det er netop den slags sanktioner, som den amerikanske regering også har sagt i værk i dag.

I alt er der blevet indført sanktioner mod 14 individer og enheder, fordi de står bag eller har medvirket til menneskerettighedskrænkelser i Iran og for at støtte landets våbenprogram, oplyser det amerikanske finansministerium. En af de personer, der er indført sanktioner mod, er Ayatollah Sadeq Larijani.

Larijani er en nær allieret af Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, og ifølge USA's finansministerium er han "ansvarlig for at have bestilt, kontrolleret eller har på anden måde instrueret alvorlige krænkelser af menneskerettighederne imod personer i Iran eller iranske borgere eller beboere".

- Værste aftale nogensinde

Donald Trump har på intet tidspunkt lagt skjul på, at han ikke kan udstå aftalen med Iran, som hans forgænger på præsidentposten indgik.

Han har kaldt den “katastrofal”, “forfærdelig” og “den værste aftale, der nogensinde er indgået”.

Trump er blandt andet utilfreds med, at Iran fik udbetalt milliarder af dollars som følge af dem. Pengene stammer primært fra oliesalg, som var indefrosset i baner på grund af sanktioner.

Ifølge amerikanske myndigheder fik Iran udbetalt omkring halvdelen af de 100 milliarder dollar, der blev givet fri som følge af aftalen.