Trump: Jeg vil tage imod, hvis fremmede magter tilbyder info om en politisk modstander

Præsidentens udtalelser kritiseres af politiske modstandere - og taler imod hans egen FBI-chef.

Donald Trump vil ikke afvise at tage imod informationer om sine politiske modstandere fra fremmede magter. (Foto: Zach Gibson © Scanpix)

Hvis fremmede regeringer tilbyder informationer om en politisk modstander, er det værd at lytte til, lyder det fra USA’s præsident, Donald Trump.

Han slår samtidig fast, at han ikke nødvendigvis ser grund til at informere det amerikanske forbundspoliti, FBI, i tilfælde af, at det skulle ske.

- Jeg tror bestemt, jeg vil lytte til det, der er intet galt i det, siger Donald Trump i et længere interview med ABC News.

- Hvis nogle ringede fra et andet land, Norge eksempelvis og sagde 'vi har informationer om din modstander', så tror jeg jeg nok, jeg ville lytte til dem, siger han og afviser, at det skulle være at sidestille med fremmed indblanding i et amerikansk valg.

- Det er ikke en indgriben, de har jo informationer. Det tror jeg, jeg ville tage imod. Hvis jeg havde fornemmelse af, at noget var galt, ville jeg måske gå til FBI, siger han.

Præsidentens udtalelser er blevet skarpt kritiseret af hans demokratiske potentielle modstandere i kampen om præsidentposten i 2020. Tidligere vicepræsident, Joe Biden, kalder det en "trussel mod den nationale sikkerhed" og senator fra Massachusetts, Elizabeth Warren, opfordrer til at åbne en rigsretssag mod præsidenten.

Det bringer samtidig præsidenten på kant med lederen af FBI, Christopher Wray, der har slået fast, at hvis en repræsentant for en fremmed regering henvender sig til en præsidentkandidats kampagnestab med det formål at blande sig i et amerikanske valg, skal FBI informeres om det.

Men han tager fejl, lyder det fra Trump i interviewet med ABC News.

Donald Trump Jr. i senatshøring

Præsidentens kommentarer om fremmed indblanding i et amerikanske valg faldt i går, samme dag som hans søn, Donald Trump Jr., vidnede foran Senatets efterretningskomité for at skabe klarhed om sin rolle i Trumps valgkampagne i 2016.

Donald Trump Jr., var indkaldt til at vidne foran Senatets efterretningsudvalg i går. (Foto: Zach Gibson © Scanpix)

Den over to timer lange høring fokuserede blandt andet på det efterhånden famøse møde i Trump Tower i New York i juni 2016, hvor Trump Jr. sammen med blandt andre Trumps svigersøn, Jared Kushner, mødtes med den russsiske advokat Natalja Veselnitskaja, der efter sigende tilbød dem skadelige informationer om den demokratiske præsidentkandidat, Hillary Clinton.

Donald Trump Jr. afviste under høringen, at han på forhånd havde informeret sin far om mødet - noget Trumps tidligere personlige advokat, Michael Cohen, og et andet tidligere stabsmedlem ellers har hævdet.

Mueller-undersøgelsen spøger stadig

Det er anden gang, Donald Trump Jr. er indkaldt til høring i Senatets efterretningsudvalg, der er ved at færdiggøre dens to år lange undersøgelse af Ruslands forsøg på påvirkning af den amerikanske præsidentvalgkamp.

Noget, der også er blevet undersøgt og kortlagt i den knap 450 sider lange rapport udarbejdet af den særlige undersøger Robert Mueller.

Rapporten, der blev delvist offentligt kendt i marts, har dokumenteret adskillige kontakter mellem folk fra Trumps kampagne, og hvad der formodes at være officielle embedsfolk fra Rusland, men konkluderede samtidig, at der ikke var beviser nok for, at der kunne rejses sigtelser for et egentligt samarbejde.

Det er planen, at Robert Mueller skal vidne for retsudvalget i Repræsentanterne Hus, der også er i gang med en undersøgelse i forlængelse af rapporten. Udvalget har kæmpet med at få flere både nuværende og tidligere ansatte i Det Hvide Hus til at møde op, heriblandt justitsminister William Barr og tidligere rådgiver Don McGahn.

Ifølge retsudvalgsformanden vil Robert Mueller blive indkaldt til at vidne inden slutningen af sommeren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk