Trump-kritiker fjernet fra toppost: Loyalitet til Trump har vundet over sandheden

Liz Cheney betaler prisen for ikke at støtte Donald Trumps usande påstande, vurderer DR's USA-korrespondent.

Liz Cheney er blevet fjernet fra ledelsen hos Republikanerne. Hun er datter af den tidligere vicepræsident Dick Cheney og udtalt Trump-kritiker. (Foto: Chip SOmodevilla © Scanpix)

Liz Cheney er her til eftermiddag blevet fjernet fra posten som den tredjehøjest placerede republikaner i Repræsentanternes Hus.

Det står klart efter en afstemning blandt Republikanerne.

Den - nu tidligere - højtstående republikaner har raget sig uklar med en stor del af sine partifæller ved at tage afstand til Donald Trumps udokumenterede beskyldninger om valgfusk og hendes beslutning om at stemme for at stille Trump for en rigsret efter angrebet på Kongressen i januar.

Så sent som i februar overlevede hun en lignende mistillidsafstemning, som den i dag. Her stemte 61 republikanere for at fjerne Cheney fra sin post, mens 145 stemte imod.

Men den seneste tid er modstanden mod hende vokset, og blandt andet den republikanske mindretalsleder i Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, har gjort det klart, at han vil af med Cheney.

Nu har McCarthy og mange af hans partifæller fået deres vilje.

'Loyalitet slår sandheden'

Liz Cheney har flere gange slået fast, at hun mener, at Republikanerne står ved en helt afgørende skillevej, hvor partiet enten skal vælge at være loyal over for USA og landets forfatning eller over for præsident Trump og "den store løgn" om præsidentvalget.

Omvendt har partifæller beskyldt hende for at være splittende og fokusere for meget på fortiden i stedet for at se frem mod de afgørende midtvejsvalg næste år, hvor republikanerne agter at genvinde magten i Repræsentanternes Hus.

Efter dagens afgørelse slog Cheney fast, at hun vil fortsætte sin kamp mod den tidligere amerikanske præsident, og at partiet står ved en skillevej:

Republikanernes beslutning om at trække gulvtæppet væk under Cheney skyldes blandt andet en idé om, at der er brug for Donald Trump for at vinde næste års midtvejsvalg, vurderer Lillian Gjerulf Kretz, DR's USA-korrespondent.

- Loyalitet slår sandheden, lyder det fra korrespondenten i en lynanalyse.

Flere amerikanske medier forventer, at kongresmedlemmet Elise Stefanik kommer til at overtage den republikanske toppost efter Liz Cheney. Det 36-årige republikanske stjernefrø støttes af Donald Trump og annoncerede her til eftermiddag sit kandidatur til den ledige toppost.

I et brev til sine partifæller opfordrer hun til et opgør mod præsident Bidens "radikale" og "socialistiske" dagsorden:

Langede ud efter Trump på falderebet

Liz Cheney har ikke trukket i land op til dagens afgørende afstemning. Tværtimod valgte hun i nat dansk tid at tage ordet i Repræsentanternes Hus og holde en dundertale mod Donald Trump.

- Vi skal fortælle sandheden. Valget blev ikke stjålet, og USA har ikke fejlet, lød det blandt andet fra Cheney, der sagde, at Trump har gang i et "korstog for at underminere vores demokrati".

- Hvis man forholder sig tavs og ignorerer løgnen, styrker man løgneren, lød det blandt andet fra Liz Cheney med henvisning til Trump-lejrens usandheder om, at massiv vælgersnyd frastjal ham valgsejren ved præsidentvalget i november.

Barbara Comstock, der er tidligere republikansk kongresmedlem og en allieret af Cheney, støtter hendes beslutning om at tale sine partifæller imod.

- Jeg tror, at Liz forstår, at det ikke er værd at sælge sin sjæl for at være nummer tre hos partiet, der er i mindretal, siger hun til New York Times.

Også den republikanske senator Mitt Romney er imod behandlingen af Cheney. Også han stemte for at stille Donald Trump for en rigsret i kølvandet på angrebet på Kongressen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk