Trump kritiserer igen fjernelse af statuer

Trods protester er den amerikanske præsident kommet med nye udtalelser om sydstatsmonument.

Med sin kommentarer gentager Trump sin kritik af beslutningen om at fjerne en statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee - en markant general under den amerikanske borgerkrig. (Foto: handout © Scanpix)

Den amerikanske præsident, Donald Trump, holder fast i kontroversielle udtalelser om fjernelse af et monument fra borgerkrigen.

- Det er trist af se historien og kulturen i vores store nation blive flået fra hinanden med fjernelsen af smukke statuer og monumenter, skriver præsidenten på Twitter.

Han skriver samtidig, at "skønheden der bliver taget ud af amerikanske byer vil blive savnet", og at historien ikke kan ændres.

- Man kan ikke forandre historien, men man kan lære af den. Robert E. Lee, Sonewall Jackson - hvem er de næste, Washington, Jefferson? Så dumt, skriver han.

Med sin kommentarer gentager Trump sin kritik af beslutningen om at fjerne en statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee - en markant general under den amerikanske borgerkrig.

Statuen er opstillet i Charlottesville, Virginia og portrætterer generalen, der kæmpede under Den Amerikanske Borgerkig, hvor sydstaterne gik i krig i 1861 for retten til at have sorte slaver. De tabte krigen til nordstaterne.

Statuen står opstillet i en park i Charlottesville.

Lørdag protesterede flere hundrede højreorienterede mod fjernelsen af statuen i byen, som byens byråd besluttede tidligere på året.

Blandt andet medlemmer af Ku Klux Klan og den såkaldte alt-right-bevægelse, som præsident Donald Trumps nærmeste rådgiver, Steve Bannon, har stået i spidsen for, var med i protesterne.

Voldelige protester betød, at der blev erklæret undtagelsestilstand i byen.

Siden protesterne fandt sted udtalte Donald Trump sig i medierne, men blev kritiseret for ikke at tage nok afstand til de højreorienterede protester.

Samtidig har det ført voldsom kritik med sig, at præsidenten forsvarer monumentet.

/ritzau/