Trump lægger afstand til republikansk kandidat efter nederlag i Alabama

- Jeg sagde, at Roy Moore ikke var i stand til at vinde. Jeg havde ret, lyder det fra Donald Trump.

Efter Roy Moore tabte valget i Alabama gør USA's præsident nu klart, at Moore ikke var Trumps førstevalg. (Foto: Joe Raedle © Scanpix)

USA’s Præsident Donald Trump forsøger nu at distancere sig fra det republikanske valgnederlag i Alabama, hvor demokraten Doug Jones blev udråbt som vinder dermed nyt medlem af senatet.

Trump støttede ellers den republikanske kandidat Roy Moore og hans kampagne, selvom andre republikanere droppede opbakningen, efter Moore blev beskyldt for seksuelle overgreb. Moore har afvist beskyldningerne.

Trump indspillede sågar en telefonbesked, som blev afspillet for potentielle vælgere over telefonen.

Men nu minder Trump altså om, at Moore slet ikke var hans førstevalg blandt statens republikanere, der skulle stille op til valget.

Trumps støttede oprindeligt en anden republikaner

- Grunden til, at jeg oprindeligt støttede Luther Strange (og hans opinionstal steg meget), er, at jeg sagde, at Roy Moore ikke var i stand til at vinde valget. Jeg havde ret, skriver Donald Trump på Twitter.

Sædet som var på valg til USA’s senat var blevet ledigt, efter senatsmedlemmet Jeff Sessions blev udpeget til justitsminister tidligere i år. Luther Strange har siddet i sædet som midlertidig repræsentant frem til det valg, som nu er vundet af demokraterne.

Ifølge CNN var Trumps støtte til Moore faktisk mere helhjertet, end den støtte Trump nåede at give Luther Strange. Trump klagede eksempelvis over, at Strange havde for lidt energi.

Holdt fast i Moore trods anklager

Præsidenten var også meget utilfreds med, at hans rådgivere, herunder den republikanske senatsleder Mitch McConnell, havde opfordret ham til at støtte Strange, som siden tabte det interne republikanske valg om kandidaturet til Moore.

Modsat holdt Trump fast i støtten til Moore trods flere anklager om seksuelle overgreb mod teenagepiger.

Men nu fokuserer Trump altså på, at republikanerne er nødt til at finde bedre kandidater, hvis partiet skal gøre sig håb om at vinde fremtidige valg.

- Hvis gårsdagen valg beviser noget, så er det, at vi er nødt til at opstille fremragende republikanske kandidater for at øge de tynde flertal i både i huset og senatet, skriver Trump.