Trump lander i Warszawa med tilbud om amerikansk gas

USA’s præsident Trump flyver til Polen på besøg i hovedstaden Warszawa onsdag aften. Han vil gerne sælge gas for milliarder til polakkerne. Og de er glade aftagere.

Skibet Clean Ocean var det første amerikanske skib, der ankom med den første ladning amerikansk gas i juni 2017. (Foto: Agencja Gazeta © Scanpix)

Mågerne fulgte med fra kajen, da det 300 meter lange skib Clean Ocean afleverede sin første ladning flydende naturgas fra USA i den polske havneby Swinouscjie for knap en måned siden:

- Det bliver helt sikkert skrevet ind i historiebøgerne, lød det fra den polske premierminister, Beata Szydlo.

Årsagen til begejstringen over den amerikanske gas er, at en stor del af den gas, Polen importerer i dag, kommer fra ét omstridt naboland:

- Polen er meget afhængig af gas fra Rusland – og forholdet mellem Polen og Rusland har ikke altid været det mest hjertelige. Så polakkerne vil genre være uafhængige, lyder det fra vicedirektør i Dansk Energi Anders Stouge.

Og derfor vil Polen finde andre kilder til energi.

- Så når præsident Trump kommer forbi, er det belejligt, at man blandt andet diskuterer import af energi fra USA, påpeger Stouge.

Milliardinvestering er det værd

Det har kostet Polen milliarder bare at bygge selve den terminal, der gør det muligt at modtage gassen. Men det er pengene værd, hvis man spørger polakkerne – så nervøse er de for at blive afhængige af Rusland, siger Anders Stouge.

- Hvad nu hvis forsyningerne bliver afbrudt? Hvad nu hvis Rusland bruger det som trussel for at få større indflydelse i Polen? Det vil man gerne undgå, lyder det.

Mere sikkerhed

Rusland afbrød midlertidigt gasforsyningen i 2006 og 2009 til Central- og Østeuropa. Så den polske regering er begyndt at købe gas af blandt andet Qatar og af USA – gas, USA gerne vil sælge polakkerne.

- Risikerer polakkerne ikke blot at blive afhængige af amerikansk gas i stedet for russisk gas?

- Det kunne man frygte, men med den LNG-terminal, polakkerne har bygget, kan de importere gas mange steder fra – USA, Qatar, for eksempel. På den måde åbner de op for at få gas mange steder fra i stedet for at være afhængige af én, stor leverandør, forklarer Anders Stouge.

Det øger polakkernes sikkerhed for at få gas, samtidig med at det kan presse priserne, vurderer Dansk Energis vicedirektør.

Udover gas skal Donald Trump også diskutere forsvarssamarbejdet Nato og salg af blandt andet helikoptere til det polske forsvar, mens han er i Warszawa.