Trump live-kommenterede FBI-høring og blev undsagt af FBI-direktøren

Mens FBI-direktøren vidnede i efterretningskomitéen, gik præsident Trump til tasterne.

James Comey, der er direktør for forbundspolitiet FBI, måtte under afhøringen i den amerikanske kongres endnu engang korrigere præsident Donald Trump, der ivrigt sad bag tasterne derhjemme og kommenterede afhøringen.

Metaniveauet nåede helt nye højder, da FBI-direktør James Comey i dag vidnede for efterretningskomitéen i Repræsentanternes Hus. Så hold nu godt fast.

FBI-direktøren var indkaldt til at vidne, fordi Trump i en række af opdateringer (såkaldte tweets) på mikroblogging-tjenesten Twitter havde beskyldt tidligere præsident Barack Obama for at aflytte Trump Tower under efterårets præsidentvalgkamp.

Det afviste FBI-direktøren fuldstændig.

Men mens høringen foregik, gik Donald Trump endnu engang til tasterne på Twitter med påstande, og det fik endnu engang FBI-direktøren til at korrigere ham. Forklaring følger:

For mens James Comey afgav forklaring, blev hele seancen optaget og vist på amerikansk kabel-tv. Her så i hvert fald én meget interesseret med: Præsident Donald Trump. Den direkte transmitterede vidneforklaring fik præsidenten til at skrive små opdateringer med kommentarer. Igen skete det på Twitter. Blandt andet skrev Trump følgende:

- NSA og FBI fortæller kongressen, at Rusland ikke påvirkede valgkampen, skrev Trump.

Problemet med den påstand er bare, at det var ikke det, som James Comey ifølge eget vidneudsagn havde sagt.

Få minutter efter blev Trump korrigeret

Og det fik det demokratiske kongresmedlem Jim Himes til stille spørgsmål til FBI-direktøren. Her opsummerede han Trumps tweet fra minutterne forinden og spurgte James Comey, om præsidentens gengivelse var korrekt. Til stor overraskelse for FBI-direktøren.

- Jeg beklager. Jeg har ikke fulgt nogen på Twitter, mens jeg har siddet her, svarede Comey indledningsvist.

Men det svar tilfredsstillede ikke det demokratiske kongresmedlem, der tilbød at læse tweetet højt. Og det gjorde han så.

- Jeg kan læse det højt for dig: Der står, at ’NSA og FBI fortæller kongressen, at Rusland ikke påvirkede valgkampen’. Tweetet er nået ud til millioner af amerikanere. 6,1 millioner for at være præcis. Er tweetet - som jeg læser det højt for dig - er det præcist?

Og det tvang FBI-direktøren til i diplomatiske vendinger endnu engang at undsige præsident Trump, for ifølge FBI er man først nu begyndt at undersøge, hvorvidt Rusland påvirkede den amerikanske valgkamp eller ej. Og dermed er det for tidligt at sige, hvorvidt der er beviser for den forbindelse eller ej.

- Det er svært for mig at reagere. Det, vi har sagt, er, at vi ikke har nogen mening, har intet syn på og har ingen informationer om en potentiel påvirkning, fordi det er aldrig noget, vi har undersøgt, svarede James Comey fra vidneskranken.

Undersøgelsen begynder først nu

Det diplomatiske svar var dog ikke nok for Jim Himes, der bad FBI-direktøren skære sit svar ud i pap.

- Så er der vel ikke langt til at konkludere, at påstanden om, at du skulle have fortalt kongressen, at der ikke er sket en påvirkning af valgkampen - ikke er helt korrekt?

Og det fik FBI-direktøren til utvetydigt at afvise, at han skulle have afvist en russisk forbindelse til Trump-kampagnen.

- Det var bestemt ikke vores intention at sige sådan i dag, for vi har ikke nogen informationer om det. Og det var ikke noget, vi har undersøgt, svarede han.

Donald Trump har endnu ikke reageret på den seneste udvikling på sin Twitter-profil.