Trump lover at gå, hvis valgmændene peger på Biden

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har nægtet at erkende sit nederlag ved præsidentvalg for godt tre uger siden.

Trump lover nu, at han vil forlade Det Hvide Hus, hvis valgmandskollegiet bekræfter Joe Bidens sejr.

USA's præsident, Donald Trump, er sent torsdag aften dansk tid kommet med en udmelding, der er det hidtil tætteste, han er kommet på at erkende et valgnederlag ved præsidentvalget i USA.

Trump siger, at han vil forlade Det Hvide Hus, hvis valgmandskollegiet bekræfter demokraten Joe Bidens sejr.

- Det vil jeg helt sikkert. Og det ved du godt, lyder Trumps svar på et spørgsmål fra en journalist.

Du kan se Trumps svar og uddybende forklaring, om han tror, at en "en masse" kan ske frem mod den 20. januar, hvor Joe Biden skal indsættes, i videoen øverst i denne artikel.

Men Trump gentager samtidig, at han muligvis aldrig vil erkende sit nederlag, samt at det vil være en fejl, hvis valgmandskollegiet blåstempler Bidens sejr.

- Hvis de gør det, laver de en fejl, siger han og tilføjer:

- Det vil være en meget svær ting at erkende.

Donald Trump lover nu, at han nok skal træde tilbage, hvis valgmændende peger på Joe Biden. (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS © Scanpix)
Donald Trump lover nu, at han nok skal træde tilbage, hvis valgmændende peger på Joe Biden. (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS © Scanpix)

'Et svindelnummer'

Donald Trump har siden valget gentagne gange talt om udbredt svindel med stemmerne ved valget. Han har forgæves forsøgt at få omgjort udfaldet af valget i flere af de delstater, som sikrede Joe Biden sejren. Trump har ikke kunnet fremlægge dokumentation for sin påstand.

Det afholder ham dog ikke fra at fastholde beskyldningen om stemmefusk i sine udtalelser til pressen.

– Dette valg var et svindelnummer, siger han torsdag.

Flere amerikanske dommere har flere i delstater afvist et søgsmål fra præsident Donald Trumps valgkampagne, der havde til formål at ugyldiggøre millioner af brevstemmer afgivet i delstaten.

Disse kendelser har været torne øjet på den amerikanske præsident, der siden valget har forsøgt sig med en række søgsmål baseret på anklager om valgfusk. Alle er de blevet afvist på grund af manglende beviser.

Det er snart tre uger siden, det amerikanske valg fandt sted. Et valg, der af valgmyndigheder er blevet kaldt for "det mest sikre i amerikansk historie".

Præsident Trump har endnu ikke anerkendt Joe Bidens valgsejr ved præsidentvalget den 3. november. Ifølge flere amerikanske medier har Joe Biden vundet valget med 306 valgmænd mod Donald Trumps 232. I Tillæg har Biden fået omkring seks millioner stemmer mere end Donald Trump på landsplan.

Valgmatematikken

Det er 14. december, at valgmandskollegiet går sammen for at udpege USA's kommende præsident. Her bliver de 538 valgmænd, der var på spil ved præsidentvalget 3. november, fordelt.

Valgmænd er repræsentanter, som de enkelte præsidentkandidater har opstillet i hver stat. Når vælgerne stemmer på en kandidat, stemmer de rent teknisk på, at den kandidats valgmænd skal sidde i valgmandskollegiet.

I 48 ud af de 50 delstater samt i District of Colombia, hvor forbundshovedstaden Washington ligger, får den kandidat, som flest har stemt på, samtlige valgmænd uanset, om der er tale om en stor eller lille sejr.

Der står intet i USA's forfatning om, at valgmænd skal stemme på den kandidat, der fik flest stemmer i deres hjemstat. Nogle stater har lovgivet på området, men der er historisk set eksempler på såkaldt troløse valgmænd.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter