Trump lykønsker Johnson: Nu skal vi i gang med at forhandle

Verdens ledere ønsker Boris Johnson tillykke med sejren ved det britiske parlamentsvalg.

Den britiske premierminister mødtes i sidste uge med sin amerikanske kollega, præsident Donald Trump, i London. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Scanpix)

Stort tillykke med sejren. Og lad os så komme i gang med at forhandle en god frihandelsaftale på plads.

Det er meldingen fra den amerikanske præsident, Donald Trump, efter Boris Johnson og Det Konservative Parti har sikret sig absolut flertal i det britiske parlament ved gårsdagens parlamentsvalg.

Det betyder, at der nu er banet vej for, at briterne kan forlade EU om halvanden måned - den 31. januar - som Boris Johnson har lovet.

Men det betyder også, at briterne nu skal i gang med at forhandle frihandelsaftaler på plads med resten af verden. I dag er de nemlig omfattet af de aftaler, som EU indgår.

- Storbritannien og USA kan nu frit indgå en ny, omfattende handelsaftale efter brexit. Denne aftale kan potentielt blive endnu større og mere lukrativ end nogen aftale, som kan blive indgået med EU, lyder det i et tweet fra den amerikanske præsident.

- Lad os fejre Boris.

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, har også lykønsket sin britiske kollega. Og hun lægger også op til, at der skal indgås en "omfattende frihandelsaftale af høj kvalitet" mellem de to lande, når briterne har sagt farvel til EU.

Det samme gør den australske premierminister, Scott Morrison, som betegner det som "en rungende sejr" for Boris Johnson.

- Jeg ser frem til den stabilitet, det bringer med sig, og til en ny aftale mellem Australien og Storbritannien. Sig g’day til briterne fra os, lyder det i et tweet.

Her ses Scott Morrison sammen med Boris Johnson under G7-topmødet i Frankrig tidligere på året. (Foto: pool © Scanpix)

Et år til EU-forhandlinger

Øverst på Boris Johnsons handlingsplan står dog de forhandlinger, som Storbritannien og EU skal i gang med.

45 procent af briternes eksport gik sidste år til EU-landene, mens blot 19 procent gik til USA. Og ser man på importen, kom 53 procent fra EU, mens 11 procent kom fra USA.

Ifølge den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), vil regeringen "arbejde konstruktivt for et så tæt og dybt fremtidigt samarbejde som muligt".

Inden valget meddelte den konservative partiformand, at forhandlingerne skal være færdige inden slutningen af 2020, og at han ikke vil udskyde den deadline.

De kan dog tidligst gå i gang den 1. februar næste år, og det er uvist, om parterne kan nå det inden for et år.

EU: Vi skal have klarhed

Charles Michel, der i begyndelsen af måneden overtog posten som formand for Det Europæiske Råd efter Donald Tusk, vil ikke spekulere i, om det kan lade sig gøre inden for den tidsperiode.

- Når det kommer til brexit, har jeg intet ønske om at spå, siger han med henvisning til de mange forsinkelser, der allerede har været.

Men han håber, at det britiske parlament snart godkender den skilsmisseaftale, som Boris Johnson indgik med EU i november. Og han håber, at den britiske regering er indstillet på at "arbejde meget hårdt", så der hurtigt kan komme klarhed om det fremtidige forhold.

Han tilføjer, at man fra EU's side allerede har lagt sig fast på sine prioriteter.

- Det er meget vigtigt for os, at vi får lige konkurrencevilkår, og at vi kan garantere integriteten af det indre marked, siger Charles Michel, der også lykønsker den britiske kollega med sejren.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter