Trump melder sig på tyrkisk side i sag om forsvundet journalist: ’Kan bruges geopolitisk’

Jamal Kashoggis forsvinden kan være med til at reparere forholdet mellem USA og Tyrkiet, mener ekspert.

Sagen om journalisten Jamal Kashoggi, der forsvandt efter at være gået ind på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul, kan bruges strategisk af USA. (Foto: Yasin Akgul © Scanpix)

Lørdag markerede den amerikanske præsident Donald Trump, at han står på tyrkernes side i forhold til den sag, der i øjeblikket belaster forholdet mellem Tyrkiet og Saudi-Arabien: Den systemkritiske, saudiske journalist Jamal Khashoggi er forsvundet, efter han tidligere på måneden gik ind på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul.

Tyrkerne mener, at journalisten er blevet slået ihjel på konsulatet, mens Saudi-Arabien afviser og kalder beskyldningen 'grundløs'.

I et interview i tv-programmet '60 Minutes' på CBS har Trump fastslået, at det vil få konsekvenser, hvis man finder ud af, at Saudi-Arabien står bag et drab på journalisten.

- Vi vil nå til bunds i den her sag, og der vil være en alvorlig straf (hvis Saudi-Arabien har dræbt Khashoggi, red.). Vi vil blive meget oprørte og vrede, hvis det er tilfældet, sagde Trump.

Han fastslog dog også, at der ikke bliver tale om at annullere en stor ordre på militært udstyr, som Saudi-Arabien har placeret hos amerikanerne.

Svært at se et brud mellem USA og Saudi-Arabien

Udenrigsredaktør Philip Christian Ulrich fra Kongressen.com tror dog ikke, at Donald Trump kommer til at lave særligt dybe ridser i lakken i forholdet til Saudi-Arabien, selvom præsidenten taler om 'en alvorlig straf'.

- Det er svært at se et amerikansk brud med Saudi-Arabien. Der er for meget på spil, for amerikanerne har bygget hele deres strategi i Mellemøsten op omkring deres to hovedallierede, Israel og Saudi-Arabien. Samtidig har Trump i sin tale i FN for nylig lagt op til, at de regionale stormagter skal tage mere ansvar, mens amerikanerne i større grad rækker sig ud, så et brud ville passe meget dårligt ind i den plan.

- Trump vil have, at amerikanerne stopper med at prædike menneskerettigheder, og han vil i stedet føre en linje bygget om 'realistisk pragmatisme'.

Samtidig er forholdet til Saudi-Arabien lidt for lukrativt til, at man vil ofre det 'bare' for en død journalists skyld.

Kan bruge sagen til at forbedre forholdet

Men selvom Trump næppe for alvor kommer på kollisionskurs med sine saudiarabiske allierede, kan han måske bruge sagen til at forbedre forholdet til Tyrkiet, som man ganske vist er allieret med i Nato, men som man har haft en kompliceret forhold til. Ikke mindst efter at tyrkerne sidste sommer valgte at placere en ordre på et missilforsvar til omkring 2,5 milliarder kroner hos Rusland.

- Trumps udmelding om at kræve en undersøgelse kommer formentlig efter pres fra senatet. Men det er nemt for ham at sige, og nogle gange siger han jo, som han skal sige for at få fred.

- Og selvom man laver en undersøgelse, er det spørgsmålet, hvor meget man ønsker at få ud af en sådan.

- Jeg tror, at Trump gerne både vil blæse og have mel i munden, det vil sige både have et godt forhold til Tyrkiet og til Saudi-Arabien. Geopolitisk har han jo en interesse i at få genetableret forholdet til Tyrkiet. Det nytter jo ikke, at Erdogan tager til Moskva, før han tager til Bruxelles eller Washington, siger Philip Christian Ulrich.

Præst løsladt efter to år i fangenskab

Foreløbig er der i hvert fald tegn på, at forholdet mellem USA og Tyrkiet er blevet nogle grader varmere. Den amerikanske præst Andrew Brunson blev fredag løsladt efter to år i fængsel og husarrest i Tyrkiet. Han skal lørdag aften dansk tid mødes med Donald Trump i Det Hvide Hus.

Imens har den tyrkiske udenrigsminister Mevlüt Çavusoglu ifølge Reuters krævet, at tyrkiske embedsmænd får adgang til det saudiske konsulat i Istanbul for at efterforske sagen om den forsvundne journalist.

- Vi har stadig ikke set noget samarbejde i forhold til at sikre en god efterforskning og at få alt frem i lyset, siger udenrigsministeren.

Kashoggi skal i øvrigt have sat sit Apple Watch til at optage, før han gik ind på konsulatet. Lydoptagelsen skal være uploadet til Khashoggis iCloud, og her skal man kunne høre, hvordan han bliver dræbt. Det skriver den tyrkiske avis Sabah ifølge CNN.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk