Trump: Mette Frederiksens kommentarer var upassende

USA's præsident aflyste i nat sit kommende besøg i Danmark.

Donald Trump er stærkt utilfreds med, at statsminister Mette Frederiksen kaldte forslaget om at købe Grønland for 'absurd'.

- Den danske statsministers kommentarer var upassende og væmmelige, lød det fra Donald Trump til DR Nyheder.

Donald Trump skulle have været i Danmark i begyndelsen af september og har forud for besøget luftet ideen om at købe Grønland af Danmark.

Den ide blev dog prompte afvist af Mette Frederiksen og af den grønlandske selvstyreleder, Kim Kielsen.

Derfor valgte den amerikanske præsident at aflyse sit besøg i Danmark, noget han offentliggjorde på Twitter i nat dansk tid.

- Danmark er et specielt land med et vidunderligt folkefærd, men baseret på Mette Frederiksens kommentarer om, at hun ingen interesse har i at diskutere et salg af Grønland, udskyder jeg vores møde til en anden gang, skrev han på Twitter.

Efter dagens pressebriefing langede han ud efter Danmark for ikke at bruge nok penge på militærsamarbejdet NATO.

- For en god ordens skyld, så bruger Danmark kun 1,35 procent af deres bruttonationalprodukt på NATO. De er et velhavende land og burde ligge på 2 procent. Vi beskytter Europa, og stadigvæk er der kun 8 ud af 28 lande, der leverer 2 procent. USA ligger på et langt, langt højere niveau end det, skriver han.

Mette Frederiksen ærgerlig

Den danske statsminister udtrykte forundring, da hun i eftermiddag forholdte sig til Trumps aflysning. Samtidig understregede hun dog, at hun vil holde døren åben, hvis Trump en anden gang skulle få lyst til at lægge vejen forbi Danmark.

- Vi vil fra dansk side fortætte den gode dialog, vi har, og signalere overfor verden, at vi er i stand til at håndtere de udfordringer, der altså ikke forsvinder, selvom et statsbesøg bliver aflyst, sagde hun.

Hun peger på, at Danmark og USA har mange fælles interesser, ligesom man står over for en række fælles udfordringer.

- Vi har mange fælles interesser, vi skulle have diskuteret, og i Rigsfællesskabet havde vi set frem til at drøfte både muligheder og udfordringer i Arktis.

Donald Trump har forklaret, at hans interesse i Grønland bunder i strategiske årsager.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk