Trump nominerer kritiker af Verdensbanken til chef for Verdensbanken

Som ventet har Donald Trump peget på den tro støtte David Malpass til international toppost.

USA's præsident Donald Trump annoncerer, at han nominerer David Malpass (t.v.) som ny chef for Verdensbanken. (Foto: JIM YOUNG © Scanpix)

USA's præsident, Donald Trump, har nomineret den 62-årige finansmand David Malpass til posten som chef for Verdensbanken.

Trumps beslutning er forventet, efter at der i flere dage har svirret rygter om, at han ville pege på netop Malpass.

Malpass er højtstående embedsmand i det amerikanske finansministerium og regnes for at være en af præsidentens allierede. Under Trumps valgkampagne var Malpass en af hans økonomiske rådgivere.

Præsidentens nominering kan virke en anelse besynderlig.

Kritisk over for lån til Kina

Malpass er således skeptisk over for multilaterale institutioner og har tidligere gjort sig bemærket som skarp kritiker af netop Verdensbanken - specielt over institutionens lån af penge til Kina.

Verdensbanken arbejder med at yde hjælp og lån til den fattigste del af verden. Aktionærerne i Verdensbanken er lande, herunder Danmark.

I en vidneforklaring i Kongressen sagde Malpass i 2017, at institutioner som Verdensbanken "bruger mange penge", men "ikke er særlig effektive".

Malpass skal godkendes af Verdensbankens bestyrelse.

Kan komme modkandidater

USA har traditionelt udpeget den øverste chef for Verdensbanken og sidder på 16 procent af stemmerne i bestyrelsen. Men det betyder ikke, at der ikke kan komme modkandidater.

Europa har traditionelt stået i spidsen for Den Internationale Valutafond (IMF), som regnes for Verdensbankens søsterorganisation. IMF ledes i øjeblikket af franske Christine Lagarde.

Hvis Malpass godkendes som ny chef, skal han afløse Jim Yong Kim.

Han blev nomineret af tidligere præsident Barack Obama i 2012, men forlod posten den 1. februar i år til fordel for et job i en kapitalfond.

Jobskiftet kom tre år før tid og skete på et tidspunkt, hvor Kim havde haft flere uoverensstemmelser med Trump-administrationen på områder som klimaforandringer og ressourcer til udvikling i den tredje verden.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter