Trump om klimaforandringer: Det bliver køligere, vent og se

Den amerikanske præsident besøgte i aftes Californien, der kæmper med historisk voldsomme skovbrande.

USA's præsident, Donald Trump, under gårsdagens briefing om skovbrandene i Californien. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Aske, der regner fra en orange himmel, den værste luftkvalitet i 30 år og forberedelser til potentiel massedød.

Det er nogle af konsekvenserne af de omfattende skovbrande, der i disse dage plager den amerikanske vestkyst, i særdeleshed delstaterne Oregon, Washington og Californien.

En kombination af lynnedslag, hedebølge og kraftig vind har skabt gunstige forhold for de omkring 100 brande, der har forårsaget historisk store ødelæggelser i de tre stater.

(© DR Nyheder)

- Vi står midt i en klimanødsituation. Vi er midt i en klimakrise. Vi oplever vejrforhold, som vi ikke har set før i vores livstid. Det er er en forbandet nødsituation, lød ordene fra Californiens demokratiske guvernør, Gavin Newsom, da han i fredags besøgte et af de mange nedbrændte områder.

Men den forklaring giver præsident Donald Trump ikke meget for, som han endnu engang slog fast, da han i går aftes dansk besøgte Californien.

- Jeg tror ikke, videnskaben ved det

Kort efter sin ankomst blev præsidenten briefet om situationen i Californien. Det skete ved en åben presseseance ved McClellan Park i Sacramento, hvorfra brandvæsnet sender fly til brandbekæmpelse i luften.

Her hørte præsidenten blandt andet fra guvernør Gavin Newsom, der omtalte sit forhold til præsidenten som 'velfungerende.'

- Vi har brug for støtte af den føderale regering, lød det fra guvernøren, der henviste til, at en stor del af de skove, som har været i brand, er føderale skove. Dermed er det den amerikanske forbundsregering og ikke delstaten Californien, som har ansvaret for dem.

Total ødelæggelse i Berry Creek i Californien, efter voldsomme skovbrande i sidste uge. (Foto: Josh Edelson © Scanpix)

Præsidenten blev også briefet af Californiens 'minister' for naturressourcer, Wade Crowfoot, der understregede vigtigheden af bekæmpe skovbrandene med videnskaben.

- Vores somre bliver varmere, men det gælder også vores vintre. Jeg tror, vi er enige om, at vi er nødt til at forvalte vores skove bedre. Men vi vil også gerne arbejde sammen med dig (præsidenten, red.) om at anerkende klimaforandringer og dets betydning, lød det fra Crowfoot til Trump, der svarede:

- Det bliver køligere. Vent og se.

Hvortil Crowfoot insisterede:

- Jeg ville ønske, at videnskaben var enig med dig.

- Jeg tror faktisk ikke, at videnskaben ved det, lød svaret fra Trump.

Kritiseret for tavshed

Præsidenten har tidligere understreget, at han mener, dette års voldsomme brande først og fremmest skyldes, at Californien ikke ”rydder op i skovene”- en påstand som er blevet skarpt kritiseret.

- Det handler om skovforvaltning, vær sød at huske disse ord, skovforvaltning, husk det. Skovforvaltning, lød det fra præsidenten ved et valgmøde i lørdags.

Tidligere på måneden sagde præsidenten, at Californien burde "gøre rent på gulvet, gøre rent i skovene". Den samme opfordring kom præsidenten med i 2018, da delstaten også var plaget af historisk store brande.

Mandagens besøg kommer efter, at præsidenten er blevet kritiseret for ikke at have udtalt sig om situationen på vestkysten i tre uger.

Fredag aften faldt der endelig dette tweet fra præsidenten om brandene:

- Tak til de mere end 28.000 brandmænd og redningsfolk, som kæmper mod skovbrande i Californien, Oregon og Washington, skrev præsidenten blandt andet på Twitter.

"Nationen har ikke råd til fire år mere"

På den modsatte kyst var Trumps modkandidat til præsidentposten, Demokraternes Joe Biden, ikke sen til at lange ud efter præsidenten for hans holdning til klimaforandringer.

Under et vælgermøde i Delaware kritiserede Biden Trump for at være en klimafornægter og sagde, at USA ikke har råd til fire år mere, hvor præsidenten nægter at tage seriøse skridt på klimaområdet.

- Vesten er bogstaveligt i flammer og han skyder skylden på dem, hvis hjem og fællesskaber brænder, lød det ifølge CNN fra Joe Biden.

- Donald Trumps fornægtelse af klimaforandringer har måske ikke skabt disse brande og rekordstore oversvømmelser og orkaner, men hvis han får endnu en præsidentperiode, vil disse helvedesagtige begivenheder fortsætte med at blive mere hyppige, mere ødelæggende og mere drabelige.

De store skovbrande formørkede himlen i Californien, her ses Golden Gate-broen i San Fransisco ved middagstid den 9. september. (Foto: HAROLD POSTIC © Scanpix)
Facebook
Twitter