Trump om Nordkorea-møde: Vi får se

USA's præsident er ikke længere helt så sikker på at han skal mødes med Kim Jong-un.

Præsident Donald Trump har satset stort på topmødet, som skal afholdes i Singapore. (Foto: © Kevin Lamarque, Scanpix)

Den amerikanske administration har næsten udråbt et planlagt topmøde med Nordkorea som en succes på forhånd.

Men efter at nordkoreanerne i går såede tvivl om det historiske møde 12. juni, er præsident Donald Trump væsentligt mindre skråsikker.

Ifølge Reuters sagde han tidligere i dag til journalister i Det Hvide Hus, at det er uklart, om topmødet i Singapore, hvis formål er at få Nordkorea til at opgive sit atomprogram, bliver en realitet.

Men uanset hvad, vil han fortsat insistere på, at Nordkorea lukker ned for sit atomprogram og indstiller sine forsøg på at få langtrækkende missiler med atomsprænghoveder.

- Vi får se, svarede Trump, da han blev spurgt om topmødet bliver til noget.

- Ingen beslutning. Vi er ikke blevet informeret overhovedet. Vi har ikke set noget, vi har ikke hørt noget, sagde præsidenten om hvorvidt nordkoreanerne havde kontaktet USA i sagen.

Vil ikke ende som Gaddafi

Nordkoreanerne er vrede over de fælles militærøvelser, som amerikanerne og sydkoreanerne for tiden afholder i Sydkorea.

Samtidig har den nordkoreanske viceudenrigsminister, Kim Kye-gwan, meddelt, at landet ikke er interesseret i at mødes med USA, hvis det ene og alene er Nordkorea, der skal opgive sine atomvåben.

Den amerikanske præsidents sikkerhedsrådgiver, John Bolton, har tidligere sagt, at det kan komme på tale at genbruge den afrustningsmodel, som man benyttede for 15 år siden i forhold det tidligere libyske styre med Muammar Gaddafi i spidsen.

Men den løsning er Nordkorea ikke glad for. Ikke mange år senere kollapsede det libyske styre under en borgerkrig støttet af en NATO-bombekampagne, og Muammar Gaddafi blev dræbt.

- Vi er ikke interesserede i et møde, hvis det kun handler om at presse os op i et hjørne for at tvinge os til at opgive vores atomvåben, lyder det ifølge New York Times fra Kim Kye-gwan.

Sikkerhedsrådgiver er optimistisk

Her til aften vurderer sikkerhedsrådgiver John Bolton dog, at det mest sandsynlige er at topmødet bliver afholdt.

- Det tror jeg oddsene er for. Vi prøver at være både optimistiske og realistiske på samme tid, siger han til Fox News Radio, ifølge Reuters.

- Vi vil gøre alt hvad vi kan for at komme til et vellykket møde. Men vi vil ikke bakke væk fra meningen med det møde, hvilket er en fuldstændig, verificerbar og uigenkaldelig atomafrustning af Nordkorea, siger sikkerhedsrådgiveren.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har mødtes med Kim Jong-un to gange den seneste måned for at forberede mødet.

Kina opfordrede tidligere på dagen Nordkorea til at holde fast i mødet. Det er nødvendigt, hvis der skal sikres fred og stabilitet i regionen, siger Kina.