Trump om ny fredsaftale: Israel bliver nødt til at gå på kompromis

USA støtter en fredsaftale mellem israelerne og palæstinenserne, siger den amerikanske præsident.

Det var første gang, at Donald Trump mødte den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, efter at han er blevet taget i ed som USA's præsident. (Foto: © Kevin Lamarque, Scanpix)

Den fastkørte konflikt mellem israelerne og palæstinenserne skal løses, og derfor vil USA's nye præsident, Donald Trump, gerne hjælpe til med, at der bliver indgået "en fremragende" fredsaftale mellem dem.

Det var meldingen fra præsidenten, da han i dag holdt et fælles pressemøde med den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, i Det Hvide Hus.

Men hvis det skal lykkes, kræver det dog, at begge parter forhandler direkte med hinanden, og derudover skal de begge være villige til at gå på kompromis, sagde han.

- USA vil støtte op om en fredsaftale mellem Israel og palæstinenserne. En virkelig fremragende aftale, og vi vil arbejde flittigt for det. Men det er op til parterne selv at forhandle direkte om en sådan aftale. Og begge sider bliver nødt til at gå på kompromis. Det ved du godt, ikke? sagde han direkte henvendt til sin israelske kollega.

Ifølge den amerikanske præsident skal israelerne udvise "mere fleksibilitet, end de har gjort førhen".

Han sagde blandt andet, at han gerne så, at israelerne "holdt lidt igen" med deres omstridte bosættelser på Vestbredden.

- Det er hårdt. Men de bliver nødt til at vise, at de virkelig gerne vil have en fredsaftale. Men det tror jeg også, de gerne vil, sagde præsidenten og understregede, at han er "optimistisk" omkring en fredsaftale.

Palæstinensernes had skal bekæmpes

Palæstinenserne skal dog også vise, at de gerne vil indgå en fredsaftale med Israel, fastslog Donald Trump. Og her handler det om, at "de skal slippe det had", som de har til israelerne, sagde han.

- De lærer det, fra de er helt unge. I klasseværelserne. Men de bliver nødt til at anerkende Israel, som er et meget, meget storslået og betydningsfuld land, sagde præsidenten fra talerstolen.

Han understregede, at han er ligeglade med, om det ender med en etstats- eller en tostatsløsning, hvor palæstinenserne får deres egen stat. Hans to forgængere på posten, George W. Bush og Barack Obama, har ellers arbejdet for en tostatsløsning.

- Jeg vil være glad for den løsning, som israelerne og palæstinenserne kan lide, sagde han.

Derudover åbnede Donald Trump for, at andre lande i Mellemøsten vil blive inviteret med til forhandlingerne "for at gøre det lettere" for parterne at nå frem til en fredsaftale.

Historisk mulighed for fred

Det var første gang, at Donald Trump mødtes med den israelske premierminister, efter at han var blevet taget i ed som præsident.

Men de to har kendt hinanden i mange år, og Benjamin Netanyahu sagde, at Donald Trump er den bedste ven, Israel kan have:

- Der findes ingen bedre støtte af det jødiske folk og den jødiske stat end præsident Donald Trump.

Benjamin Netanyahu understregede, at der er to forudsætninger for, at der kan komme fred. Den ene er, at palæstinenserne skal anerkende staten Israel. Den anden er, at Israel skal bibeholde sikkerhedskontrollen over hele området vest for Jordan-floden.

Benjamin Netanyahu sagde også, at han var glad for præsidentens modstand mod den atomaftale, som en række lande - heriblandt USA - indgik med Iran sidste år.

Og han sagde, at Donald Trump kan være med til at bekæmpe den radikale form for islamisme. Det har Israel og USA nemlig en historisk mulighed for at gøre nu, understregede premierministeren.

- For første gang i mit liv liv - og for første gang i staten Israels liv - ser de arabiske lande i regionen ikke Israel som en fjende.