Trump opretter ny rumstyrke: 'Amerikansk overlegenhed i rummet er helt afgørende'

Den amerikanske satsning er logisk og nødvendig, siger ekspert.

Præsident Trump har annonceret, at han vil give USA større muskler i rummet. (Foto: TASOS KATOPODIS © Scanpix)

For første gang i over 70 år har USA fået en ny militærstyrke.

Med præsident Trumps pennestrøg er der nu afsat penge til oprettelsen af en særlig rumstyrke, der skal sikre amerikanernes position i "verdens nyeste domæne for krigsførelse".

- Midt i alvorlige trusler mod vores nationale sikkerhed er amerikansk overlegenhed i rummet helt afgørende, siger den amerikanske præsident om den nye styrke, der får navnet Space Force.

Styrken skal sørge for, at amerikanerne er dominerende på slagmarken i rummet, lyder budskabet fra præsidenten.

Den nye organisation er en udbygning af rumkommandoen - Space Command - som blev grundlagt i sommer.

Der er i første omgang kun afsat omkring 270 millioner kroner til projektet næste år ud af et samlet militærbudget på knap 5.000 milliarder kroner.

Fremadrettet er det dog planen, at styrken skal bestå af 16.000 mand, beretter BBC.

De skal ikke sendes i rummet, men skal i stedet beskytte de amerikanske interesser i rummet så som amerikanske kommunikations- og overvågningssatellitter.

Oprustningen er ikke bare logisk, men "helt nødvendig", siger dansk ekspert.

Rummet er blevet mindre fredeligt

Den amerikanske præsident har tidligere luftet tanker om at opruste i rummet.

BBC påpeger, at den amerikanske udmelding kommer på et tidspunkt, hvor både Kina og Rusland flytter fokus til rummet som en mulig slagmark.

Den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, sagde tidligere på måneden, at det er nødvendigt for USA at opruste i rummet, fordi Kina og Rusland nu har både luftbårne lasere samt missiler til rådighed, der kan ramme satelitter i rummet.

Satelitter, der er vitale for blandt andet kommunikation og overvågning.

Både USA, Kina og Rusland har testet missiler, der kan nedskyde satelitter, lyder det fra Secure World Foundation, ifølge BBC.

Tidligere i år meldte Indien ligeledes ud, at landet havde nedskudt en satellit.

Den indiske premierminister, Narendra Modi, skrev med stor stolthed om indernes missilaffyring.

Ifølge den amerikanske vicepræsident har situationen i rummet ændret sig i løbet af de seneste årtier.

- Hvad der engang var fredeligt og ubestridt, er nu overfyldt og konfrontatorisk.

Nødvendig amerikansk satsning

Det er helt logisk, at amerikanerne satser på at styrke deres militære styrke i rummet, lyder vurderingen fra Peter Viggo Jakobsen, lektor på Forsvarsakademiet.

- Det her er helt nødvendigt, siger lektoren, som mener, at satsningen var kommet, uanset hvem der havde siddet i Det Hvide Hus.

- Det er ikke bare Trump, der har fået en sjov idé og sendt et skægt tweet, siger lektoren.

Han peger på, at det er essentielt, at amerikanerne kan beskytte deres satelliter, fordi al amerikansk krigsførelse bygger på deres satellitkommunikation.

- Det er simpelthen kampafgørende for amerikanerne, for hvis de ikke har kontrol over rummet, kan de ikke bruge deres avancerede våbensystemer, siger Peter Viggo Jakobsen.

Peter Viggo Jakobsen, lektor på Forsvarsakademiet, understreger nødvendigheden af den amerikanske satsning. (Foto: DR Nyheder)

- Amerikanerne mister deres militære overlegenhed, hvis de ikke har styr på rummet.

Der er ingen tvivl om, at USA fortsat er verdens største militærmagt, men amerikanernes position står for skud, når andre stormagter kan skyde satellitter ned, siger lektoren.

- Deres overlegenhed svinder ind, og det er det, amerikanerne reagerer på. De er bange for at miste det overtag, de har været vant til at have, siden Sovjetunionen forsvandt, siger han.

Rumstyrken bliver den sjette gren i det amerikanske militær og kommer til at høre under luftvåbnet. De øvrige grene er hæren, luftvåbnet, flåden, kystvagten og marinekorpset.